Društvo Srbija Vesti

Vernici danas obležavaju praznik Presvete Bogorodice Trojeručice, ikone koja je najpoštovanija u srpskom narodu

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obležavaju praznik Presvete Bogorodice Trojeručice, ikone koja je najpoštovanija u srpskom narodu.

Prema predanju ikona Trojeručica je iscelila ruku Svetog Jovana Damaskina. Budući da se Sveti Jovan Damaskin borio protiv ikonoboraca damaski kalaf ga je kaznio odsecanjem ruke. Ožalošćen, Sveti Jovan se molio pred ikonom Presvete Bogorodice i tada se dogodilo čudo. Bogorodica ga je iscelila. Iz zahvalnosti za učinjenu milost, Sveti Jovan je ikoni Bogorodice pridodao još jednu ruku. Tako je ikona nazvana Trojeručicom.

Po svom čudesnom isceljenju, Sveti Jovan Damaskin postao je monah u lavri Svetog Save Osvećenog, a Sveta ikona Trojeručica ostala je neprestano uz njega. Sveti Jovan je pre smrti ostavio zavet monasima da ikonu daju carskom sinu koji će, prema proročanstvu Svetog Save Osvećenog, jednog dana doći u njegov manastir.

Tako je Trojeručica pet vekova kasnije dospela u ruke carskog sina, tada arhiepiskopa Save, zajedno sa ikonom Mlekopitateljnice i štapom-patericom Svetog Save Osvećenog.

Proslava praznika Čudotvorne ikone Presvete Bogorodice Trojeručice održava se na Hilandaru na Svetoj gori, gde se ikona i nalazi. Centralna proslava praznika Čudotvorne Ikone Presvete Bogorodice Trojeručice održava se na Hilandaru, na Svetoj gori. Ikona Presvete Bogorodice Trojeručice dugo je bila čuvana u domu Nemanjića, prenoseći se sa kolena na koleno. Iz dvora cara Dušana ikona je prešla u Studenicu.

Kada su Turci okupirali Srbiju, monasi iz Studenice su ikonu vezali za jednog magarca i pustili ga da ide po Božjoj volji. Magare se, prošavši kroz čitavu Srbiju i Makedoniju, na kraju zaustavilo kod Svete gore. Od tada ona se nalazi u Hilandaru.

Ikona Bogorodice Trojeručice ima isceliteljske moći, a tokom istorije pomagala je mnogim pravoslavcima u ključnim momentima istorijskih događaja. Jedna od najboljih kopija ove ikone nalazi se u Hramu Svetog Save u Beogradu.