Leskovac Vesti

Video vodič za gluve i nagluve osobe predstavljen u muzeju

Povodom Međunarodne nedelje gluvih, u Narodnom muzeju Leskovac predstavljen je „video vodič“ – aplikacija na znakovnom jeziku uz pomoć koje gluvi i nagluvi posetioci mogu dobiti sve informacije o stalnoj postavci muzeja „Vremeplov leskovačkog kraja“.

Leskovac – Reč je o zajedničkom projektu Gradske organizacije gluvih i nagluvih Leskovac, leskovačkog Narodnog muzeja i lokalne samouprave koji je finansijski podržalo Ministarstvo kulture i informisanja.
Početak rada „video vodiča“, dodirom ekrana tableta simbolički je označio gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović.
muzej-aplikacija-ya-gluve-i-nagluve-01„Ovaj projekat višestruko je značajan. Pored toga što je njegovom realizacijom napravljen ozbiljan iskorak u sadržaju samog Narodnog muzeja, zahvaljujući ovom projektu unapređeni su i uslovi za kvalitetniji društveni život naših gluvih i nagluvih sugrađana“ rekao je Cvetanović koji je ovom prilikom podsetio da grad podržava i rad lokalne kancelarije gluvih i nagluvih osoba, kao i uslugu prevodilačkog servisa.
„Cilj projekta je unapređenje društvenog položaja gluvih i nagluvih lica i njihovo efikasnije uključivanje u sve društvene tokove. Približavanjem kulturnih sadržaja bogati se i unapređuje kvalitet života gluvih i nagluvih lica, oni se osećaju ravnopravnim građanima, a sve u skladu sa konceptom inkluzivnog društva“ rekla je Ana Božić, sekretarka Gradske organizacije gluvih i nagluvih Leskovac.
Međunarodna nedelja gluvih obeležava se svake poslednje sedmice u septembru. Narodni muzej u Leskovcu je prošle godine, posle više od četiri decenije, obnovio stalnu postavku.

muzej-aplikacija-ya-gluve-i-nagluve-03