Lepote Juga - Vlasotince (2019)

Vinski bal – Manifestacija koja je svet upoznala sa Vlasotincem

Ono što je „Roštiljijada“ za Leskovac, „Festival peglanih kobasica“ za Pirot, „Župska berba“ za Aleksandrovac… za Vlasotince je „Vinski bal“.

Nekada poznatom vlasotinačkom vinogorju, sa vinogradima na preko 2.000 hektara, u kojem je početkom dvadesetih godina prošlog veka osnovano prvo udružuje vinara, a zatim Vinarsko-vinogradarska zadruga, jedna od najvećih u staroj Jugoslaviji, okupljala je preko 2.500 zadrugara. Vinogorje je bilo poznato po Župljanki, Prokupcu, Smederevki i Plovdini, a Zadruga je proizvodila vina „Plamenku“, „Ružicu“, „Grom“, „Biserku“., koje su rado pili tadašnji ljubitelji vina. Godine 1931. zadrugari podužu Donji podrum kapaciteta 32, a šest godina kasnije i Gornji podrum kapaciteta 50 vagona. U novije vreme, izgradnjom savremenih armiranih betinskih cisterni kapaciteta 900 vagona, Zadruga je mogla da prihvati kompletan rod. Vinogradarstvo i vinarstvo u Vlasotincu je doživelo ekspanziju u intervalu od 1960. do 1975. godine, kada je ustanovljen i Vinski bal, manifestacija koju je posećivao i Edvard Kardelj, najbliži saradnik Josipa Broza Tita. Veliki majstor Vinskog viteškog reda „Simeon“ iz Vlasotinca, gospodin Sreten Bata Milenković, pamti Prvi vinski bal održan 1960. godine u sklopu Sajma tekstila u Leskovcu, krajem juna i početkom jula, jedan od najvećih tekstilnih sajmova u ondašnjoj Jugoslaviji, za koji je bila izgrađena i posebna hala. Iz Leskovca je znalo da u večernji provod, na Vinski bal u Vlasotince dođe i zabavi se 2 – 3 hiljade ljudi. Vlasotince je tada imalo više firmi koje su dobro poslovale i uz levu i desnu obalu reke Vlasine, oko Starog Mlina, zaštitog znaka Vlasotinca, nizali su se prostori gde su preduzeća poput Vinarske zadruge, trikotaže DP Vlasinka, „Besko“ građevinski materijal i oprema, DP mašina i odlivaka Miloš Dimanić, UTP Vlasina, primala i 150 – 200 poslovnih partnera i prijatelja. Na ulazu u „vinski stadion“ svi posetioci su prolazili kroz bačvu zapremine oko 15.000 litara, i to sa kupljenim ulaznicama. Za potrebe manifestacije, podizani su privremeni drveni mostivi, koji su premoćavali reku. Gužve su bile tolike da je jednom konstrukcija mosta popustila, a ljudi se neplanirano „okupali“ u Vlasini. Sa takvim intenzitetom Vinski bal je trajao petnaestak godina, da bi 1994. godine, na inicijativu tadašnjeg predsednika opštine, gospodina Stojana Babastojanskog, bio obnovljen. U to vreme, čudne li simbolike, počeo je sa radom i Hotel „Grozd“, a na mestu starog Zemuna, otvoren Hotel „Novi Zemun“, oba žrtve neuspelih privatizacija. Dešavanja 90-tih imala su uticaj i na ovu manifestaciju, koja je opet prekinuta, i ponovo obnovljena 2008. godine.

Ove godine u Vlasotincu će biti održan 34. Vinski bal, uz izbor najboljeg vina i vinogradara, boginje vina, karikature na temu vina i grožđa, pesme na prizrensko-timočkom dijalektu na temu vina i grožđa, kao i izbor najboljeg plivača za vinsko burence. Vitezovi su prisutni su na Balu od ustanovljenja Vinskog viteškog reda „Simeon“, 2010. godine, kao promoteri vina kraja iz kojeg dolaze, a prošle godine su u u okviru ove dvodnevne fešte, organizovali I Salon vina juga Srbije. – Vinski red „Simeon“ uspeo je da okupi vinare iz Bačke, Banata i Srema, Župe Aleksandrovačke, Vranja, ali i Trebinja, Crne Gore, čak su vinarije iz Bugarske poslale nekoliko vina, iako vinari nisu bili prisutni.