Bojnik Društvo Jug Srbije Trgovište Vesti

Vlada Japana donirala 165.700 evra za tri projekta u opštinama Bojnik, Gadžin Han i Trgovište

Vlada Japana donirala je 165.700 evra za tri projekta u opštinama Bojnik, Gadžin Han i Trgovište, a donatorski ugovori potpisani su danas u Vladi Republike Srbije u okviru Programa donacija za osnovne potrebe stanovništva (POPOS).

Javno komunalno preduzeće „Jedinstvo” Bojnik sredstvima od ove donacije obezbediće mini bager guseničar za održavanje puteva na teritoriji te opštine.

Osnovna škola „Vitko i Sveta” iz Gadžinog Hana pomoću ovih sredstava obezbediće učenicima novi trpezarijski nameštaj, kuhinjske aparate i novo dostavno vozilo.

Javno preduzeće „Komunalac” u Trgovištu dobijena sredstva iskoristiće za nabavku kontejnera za smeće, što će značajno unaprediti kvalitet života građana i olakšati rad komunalnim službama.

Državni sekretar Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Dragan Stevanović istakao je tom prilikom da se kroz ovakve projekte daje značajan doprinos približavanju manje razvijenih lokalnih samouprava sa juga Srbije Beogradu, Novom Sadu i drugim razvijenijim sredinama.

On je podsetio na to da je sa ambasadorom Japana u Srbiji Takahikom Kacumatom pre tri meseca potpisana slična donacija za opštine Medveđa i Crna Trava.

U poslednjih 20 godina, Vlada Japana je opredelila približno 500 miliona evra za razne korisnike u našoj zemlji, ukazao je državni sekretar i dodao da je kroz program POPOS, u okviru 247 projekata, donirano približno 15 miliona evra.

Državna sekretarka Ministarstva zaštite životne sredine Ivana Hadži Stošić rekla je da je upravljanje otpadom jedan od prioriteta ovog ministarstva i da su ovakvi i slični projekti izuzetno značajni, posebno kada je reč o lokalnim samoupravama.

Državni sekretar Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Ivica Radović naglasio je da pored ovakvih projekata Vlada Japana značajno podržava i obrazovanje u Srbiji, kroz obezbeđivanje sredstava za unapređenje svih sektora obrazovanja.

Ambasador Japana u Srbiji Takahiko Kacumata rekao je da su ova tri projekta mali deo dugogodišnje humanitarne pomoći Vlade Japana Srbiji.

Japan od 1999. godine, kako je napomenuo, direktno podržava projekte koje sprovode lokalne samouprave, škole, zdravstvene ustanove i nevladine organizacije, pri čemu je do sada realizovano 247 projekata.

Smanjenje ekonomskog jaza između velikih gradova i drugih delova zemlje veoma je važno za zdrav razvoj Srbije, zbog čega ćemo nastaviti da pružamo ovakvu pomoć Srbiji, rekao je on.

Potpisivanju ugovora o donaciji prisustvovali su i predsednik Opštine Bojnik Nebojša Nenadović, predsednik Opštine Gadžin Han Milisav Filipović i predsednik Opštine Trgovište Nenad Krstić.