Društvo Jablanički okrug Jug Srbije Leskovac Srbija Vesti

Vlada Republike Srbije donela odluku o bratimljenju Grada Leskovca i Opštine Kriva Palanka

Vlada Republike Srbije je donela odluku o uspostavljanju saradnje između Grada Leskovca i Opštine Kriva Palanka, odnosno odluku kojom će zvanično postati gradovi pobratimi.

Saradnja Grada Leskovca i Opštine Kriva Palanka uspostavlja se u oblastima od zajedničkog interesa, pre svega u oblasti ekonomskog, poslovnog i naučno-tehničkog razvoja, socijalne zaštite, obrazovanja, kulture, sporta, kao i u drugim oblastima, ističu gradonačelnik Leskovca dr sci. med. Goran Cvetanović i gradonačelnik opštine Kriva Palanka Saško Mitovski i dodaju da se grade mostovi novih i trajnih prijateljstava.
Prošle godine grad Leskovac i Kriva Palanka, posredstvom Centra za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga, počeli su prekogranični projekat „Povezivanje bisera“. Kada je trebalo kandidovati prirodni biser leskovačkog kraja sa velikim turističkim potencijalom, izbor je lako pao na varoš Vučje koja obiluje fascinantnim prirodnim i kulturnim bogatstvima, počev od planine Kukavica, Skobaljić grada, hidrocentrale koja je sagrađena 1903. godine, autentičnih vodenica potočara i neizostavnog kanjona reke Vučjanke. Zahvaljujući ovom projektu Vučjanka je dobila novo ruho.

Podsećamo da će Opština Kriva Palanka preko ovog projekta, čija ukupna vrednost iznosi 236.440 evra, urediti i promovisati Stanečke vodopade. Od pomenutog iznosa gradu Leskovcu je namenjeno skoro 122.000 evra, Evropska unija obezbeđuje 89.424,52 evra, a Lokalna samouprava 31.943 evra, što predstavlja samo početak jedne plodonosne saradnje između ova dva grada.

infocentarjug.rs