Jablanički okrug Jug Srbije Leskovac Srbija Vesti

Vlada Srbije donirala frižider za čuvanje Fajzer vakcine Zavodu za javno zdravlje Leskovac

Zavodu za javno zdravlje Leskovac Vlada Republike Srbije donirala je frižider za čuvanje Fajzer vakcine protiv zarazne bolesti Kovid-19 vrednosti 15.000 evra.

Tim povodom ZZJZ Leskovac su posetile zamenica gradonačelnika dr Ana Janković Stojanović i član Gradskog veća dr Aleksandra Milovanović. Zamenica dr Janković Stojanović je tom priliom istakla:

„Donacija frižidera je veoma značajna. Vakcine će se čuvati na temperaturi od -60 do -80°C čime će se omogućiti adekvatno distribuiranje vakcine na odgovarajućoj temperaturi. Time će hladni lanac biti ispoštovan, a vakcine će potentne stići do svakog vakcinalnog punkta. Veoma nam je značajno da ceo proces teče nesmetano i da vakcine stignu do svih predviđenih mesta za vakcinaciju u našoj regiji“.

Ona se zahvalila predsedniku i Vladi Republike Srbije na ovoj, ali i prethodnoj donaciji putem koje je u Leskovac bila poslata zaštitna oprema, dezinfekciona sredstva i medicinska aparatura – tri klinička, šest mobilnih respiratora, dva rendgen aparata, gasni analajzer i deset monitora za praćenje vitalnih funkcija.

„Malo koja zemlja u Evropi ima četiri vakcine Fazjer, Astra Zeneka, Sputnjik i Sinofarm. Grad Leskovac je sve svoje resurse uložio kako bi svim sugrađanima vakcine bile dostupne i zato ponovo insistiramo i ukazujemo na značaj imunizacije. Potrebno je da se što veći procenat odraslog stanovništva vakciniše kako bi smo ostvarili kolektivni imunitet i time što pre izašli iz pandemije“ – poručila je zamenica dr Janković Stojanović.

Direktorka ZZJZ Leskovac dr Aleksandra Nikolić kazala je da epidemiološka siutaciju u Leskovcu više nije nepovoljna, već je prešla u nesigurnu, da se beleži pad novoregistrovanih slučajeva iz nedelje u nedelju, takođe i procenata pozitivnosti broja lica koji su na bolničkom lečenju u Kovid bolnici i broj pregleda u kovid ambulantama.

„Možemo reći da vakcinacija stanovništva daje rezultate. Do sada je trećina odraslih stanovnika na teritoriji grada Leskovca primilo prvu dozu, odnosno 25% stanovništva je vakcinisano sa obe doze. Međutim, potreban je još veći obuhvat kako bi se dostigao koletivni imunitet, pa pozivam sve građane da se vakcinišu, sve vakcine su na raspolaganju“.

infocentarjug.rs