Jablanički okrug Jug Srbije Lebane Leskovac Medveđa Vesti Vlasotince

Vlasotince rukovodi projektom „Radimo za bolju budućnost dece“

Raspisivanjem javnog poziva za učešće u Programu obuke za započinjanje biznisa ili unapređenje poslovanja i dodelu bespovratnih sredstava mladim bračnim parovima, mladim majkama i ženama, starosti od 18 do 35 godina, opština Vlasotince počela je realizaciju projekta „Radimo za bolju budućnost dece“ koji sprovodi u partnerstvu sa gradom Leskovcem i opštinama Lebane i Medveđa. 

Ukupna vrednost projekta iznosi 67 miliona, od čega Kabinet ministra bez portfelja Slavice Đukić Dejanović zadužen za demografiju i populacionu politiku obezbeđuje 52 miliona, a opštine su dužne da obezbede ostatak od oko 15 miliona dinara.

„Cilj ove mere usklađivanja rada i roditeljstva je da se poboljša kvalitet života, koji je jedan od neophodnih uslova za rehabilitaciju rađanja i roditeljstva, kroz razvoj i promociju preduzetničkog duha i posticanje preduzetništva kod nezaposlenih, mladih bračnih parova, mladih majki i žena“ – kaže regionalni koordinator projekta Marinko Đorđević, koji je u opštini Vlasotince prošle godine rukovodio projektom slične sadržine.

„Vrednost vlasotinačkog dela projekta je 10,1 milion dinara, od čega je iz kabineta ministra stiglo 6,9 miliona za finansijsku i nefinansijsku podršku mladima od 18 do 35 godina. Učešće opštine je oko 3,1 milion dinara i u okviru tih sredstava predviđena je adaptacija i rekonstrukcija dečjeg vrtića u Prilepcu. Predviđena su sredstva i za niz aktivnosti usmerenih na očuvanje reproduktivnog zdravlja mladih“ kaže Đorđević.

Predsednik opštine Vlasotince Zoran Todorović napominje da je se poslednjih godina povećao broj rođenih beba u vlasotinačkoj opštini, ali da za oporavak demografske slike mesta treba još dosta truda.

„Što se tiče drugih izdvajanja, svakoj porodilji koja nije zaposlena isplaćujemo jednokratno 30.000 dinara, svakoj zaposlenoj porodilji 15.000 dinara, a finansiramo i četvrti pokušaj vantelesne oplodnje, pošto država finansira prva tri pokušaja. Uz novčane iznose koje sada i republika isplaćuje, zavisno od broja dece, nadamo se da za desetak godina vidimo neki pomak u demografskoj slici“ kaže Todorović.