Društvo Jablanički okrug Jug Srbije Vesti

Vojnici martovske generacije položili zakletvu

Svečanosti povodom polaganja vojničke zakletve vojnika na dobrovoljnom služenju vojnog roka i slušalaca klase rezervnih oficira Vojne akademije generacije „mart 2018“ održane  su danas u  kasarnama „Vojvoda Petar Bojović“ u Leskovcu i „Vojvoda Živojin Mišić“ u Valjevu. Ministar odbrane Aleksandar Vulin prisustvovao je svečanosti povodom polaganja vojničke zakletve vojnika na dobrovoljnom služenju vojnog roka  u leskovačkoj kasarni „Vojvoda Petar Bojović“

„Srpski vojnik zna šta znači mir i zna da nema mira bez snažne armije. Nema mira ako nemate vojsku koja je u stanju da čuva mir”, rekao je ministar Vulin obraćajući se vojnicima.
Čestitajući na položenoj zakletvi, ministar Vulin je istakao da su vojnici danas dali reč „tešku, veliku, opredeljujuću“.
„Reč da ćete čuvati i braniti svaku stopu naše voljene Srbije, naš način života. Od toga kako ćete poštovati datu reč zavisi da li ćemo moći da kažemo da živimo u slobodnoj zemlji, među slobodnim ljudima, kako ćemo birati prijatelje i ko će biti naši neprijatelji. Od toga kako budete poštovali svoju reč zavisi kako će se pisati  i pamtiti jednog dana i vaša generacija“, poručio je ministar odbrane.
 
On je dodao  da je istorija srpskog naroda istorija uporne i žilave borbe za slobodu. – A sloboda se nikome ne daje i ne poklanja, za nju se živi, za nju se bori. Zato je istorija srpskog naroda istorija njegove vojske. Zato je uniforma koju nosite deo svakodnevnog života vašeg naroda, vaše prošlosti i budućnosti. Zato gde god srpski narod vidi svoju vojsku kaže– tu je red, tu je zakon, tu je dobro. Na vama je da to sačuvate za budućnost, istakao je ministar Vulin.
Ministar odbrane zahvalio je roditeljima što su svoju decu učinili vrednim, odgovornim i dobrim ljudima, a sada ih dali svojoj Srbiji da je čuvaju i brane. Starešinama je poručio da čuvaju svoje vojnike kao što  bi čuvali svoju decu, jer će oni čuvati Srbiju onako kako ih oni nauče.

 

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović čestitao je vojnicima položenu zakletvu i poručio da sve dok imamo decu koja nisu zaboravila našu tradiciju i prošlost naša zemlja će imati svetlu budućnost. 
„Jedna od tradicija neše zemlje je dobro obučena vojska, a sve dok imamo decu koja nisu zaboravila našu tradiciju i našu prošlost, naša zemlja će imati i svetlu budućnost. Služiti vojsku znači služiti otadžbini i biti u službi najsvetijeg cilja, a to je odbrana mira i slobode.Vojska je oduvek bila velika životna škola. Zahvaljujući vojsci, njeni pripadnici su sazrevali, vaspitavali se i iz nje izlazili kao bolji ljudi“ istakao je Cvetanović.
On je dodao da grad Leskovac, Srbija i naš narod treba da budu ponosni na ove mlade ljude koji su svojevoljno odlučili da služe vojni rok i da se posvete uzvišenom cilju, bezbednosti Republike Srbije i njenih građana. 

 

Marijana Karabašević, koja je danas položila vojničku zakletvu u Leskovcu, rekla  je da je danas ponosna na sebe i sve vojnike koji su za kratko vreme postali prijatelji. Ilija Jovanović takođe nije krio sreću što je od danas na dobrovoljnom služenju vojnog roka i istakao da je današnji dan izuzetan za sve njih.
Svečanosti u leskovačkoj kasarni prisustvovali su i komandant Komande  za obuku general-potpukovnik Đokica Petrović, predstavnici Vojske Srbije, Grada Leskovca, Srpske pravoslavne crkve, kao i brojna rodbina i prijatelji.