Jablanički okrug Jug Srbije Medveđa Vesti

Vrtić u prirodi

Uposlenici u Turističkoj organizaciji Medveđa i Predškolskoj ustanovi „Mladost“, juče su održali radni sastanak i obilazak turističkog lokaliteta Ćorov vodopad i škole u Petrilju, posle čega je organizovan zajednički, radni ručak u prostorijama škole.
Turistička organizacija opštine Medveđa u svoju turističku ponudu od skoro je uvrstila i Ćorov vodopad u selu Petrilje nadomak Medveđe. Turistički  radnici uredili su prostor i prilaz vodopadu. Mapirali su staze, izgradili letnjikovac i mesta za roštilj, tako da sada ovaj prostor predstavlja idealno mesto za boravak u prirodi daleko od buke i urbanog života.
Uređenjem prostora i pristupnih staza na turističkom lokalitetu Ćorov vodopad i prostora pored osnovne škole u Petrilju koja je nažalost, odavno zatvorena, Turistička organizacija opštine Medveđa je dobila novu turističku destinaciju. Ovaj prostor, pored ostalog, odgovara i za izvođenje nastave u prirodi, što su prvi prepoznali direktorica i vaspitači u Predškolskoj ustanovi „Mladost“ iz Medveđe, kazao je Ljubiša Ristić direktor TO Medveđa.

 

 

Namera uposlenih u Turističkoj organizaciji je da se objekat osnovne škole bolje prilagodi izvođenju nastave u prirodi, kako bi nastavu u prirodi ovde izvodili, ne samo predškolci, već i deca osnovnih i srednjih škola, kako iz Medveđe, tako i iz ostalih mesta Jablaničkog okruga.
„Ove godine organizovali smo zajednički izlet do škole u Petrilju, sa ciljem da organizujemo „Vrtić u prirodi“ jer ovaj prostor odgovara toj nameni, za šta se Turistička organizacija stvarno potrudila. Oni su ovde stvorili uslove koje mogu koristiti svi ljudi iz Medveđe i okoline“ izjavila je Dobrila Andrejević, direktorka Predškolske ustanove „Mladost“ iz Medveđe.
Ćorov vodopad koji se nalazi na potoku koji izvire podno plaline Goljak i na nekih 100 metara od ušća u Tularsku reku formira ovaj prirodni turistički lokalitet. Vodopad je dobio naziv po legendi koja datira iz perioda pod turskom vlašću. Konfiguracija terena je takva da se nalazi na skrovitom mestu o čemu najbolje svedoči i podatak da je veoma mali broj meštana znao za njegovo postojanje pre njegovog uređenja. Turstička organizacija je uz pomoć lokalne samoprave prepoznala vrednosti ovog lokaliteta i uredila ga za posete turista.