Politika Srbija Vesti

Vučić: 22. juna u Skupštini podnosim izveštaj o Kosovu i Metohiji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u obraćanju javnosti istakao je da mu je jasno da je prištinska strana na jučerašnji nastavak dijaloga u Briselu došla sa namerom da natera Beograd da iz dijaloga izađe i da dijaloga nema. Predsednik Vučić rekao je da je došao da položi račun javnosti i da obavesti građane o jučerašnjem dijalogu u Briselu. Sednicu Skupštine, na kojoj će podneti izveštaj, najavio je za 22. jun.

Predsednik je najavio razgovore sa predstavnicima kosovskih Srba, o pitanjima njihovog opstanka, poput energetike.

„Oni koji su došli sa prištinske strane su želeli da nas navedu da napustimo, odnosno da dijaloga ne bude. Sve što su radili je značilo – želimo da izbegnemo dijalog, razgovor“, objasnio je predsednik.

Vučić je ukazao na neozbiljnost predloga albanske delegacije, koji su kao postavili priznanje samoproglašene nezavisnosti Kosova, pa je ponavljao „kada, kada, kada“.

Na to je dobio snažno i čvrsto – nikada, naveo je predsednik.

Vučić ističe da je rekao da je Srbija nezavisna zemlja i da ima drugačiji stav prema Kosovu u odnosu na SAD i da taj stav ne menja po pitanju južne srpske pokrajine.

„Tada je Kurtijeva reakcija bila još žešća i govorili su kako se mi naoružavamo zbog njih, što nisam imao potrebe čak ni da demantujem, iako je besmisleno to što priča“, rekao je Vučić.

Rekao je da Srbija ima prava da se naoružava, ojačava i da štiti i odvraća eventualnog neprijatelja.

„Rekli su i da kupujemo od Rusa i hoćete sa njima da napadate, ja sam rekao da ovoga puta kupujemo od Francuza, pa nešto i od Španaca i nisu znali šta da kažu, ne znaju šta će sa sobom“, rekao je Vučić.

Vučić kaže da se na taj način došlo i do drugog pitanja, a to je predlog deklaracije o miru, koju mogu samo da naprave suverene i nezavisne države.

„Na svaki način su pokušali da upotrebe reč mir, na čemu smo mi insistirali, a da poguraju priču o nezavisnosti, što je bilo jasno i evropskim predstavnicima koji su korektno reagovali“, rekao je Vučić.