Srbija Vesti

Vučić: Izvršićemo potpuno razoružanje Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je da će posle tragedije u Mladenovcu biti donete mere po hitnom postupku, uključujući pooštravanje uslova za posedovanje oružja.

Aleksandar Vučić, na vanrednoj konferenciji za mediji posle pucnjave kod Mladenovca,  kao i u školi na Vračaru, izjavio je da će u narednih šest meseci biti primljeno 1.200 novih policajaca kako bi se podigla sigurnost u školama za 99 odsto, a vršnjačko nasilje smanjilo za 80 procenata.
„To je prva mera. S tim krećemo odmah – da osim obezbeđenja u školama postoji policajac koji je uvek u školi. U Beogradu imamo 331 školu. Imaćemo 331 policajca da sedi u školi, a biće ih i više“, naveo je Vučić.

Istakao je da će Vlada Srbije doneti zaključak prema kome se nalaže MUP-u da pripremi hitne procedure izmene i dopune Zakona o municiji, kako bi se pooštrili uslovi držanja i nošenja kratkog oružja.

„Ljudi koji imaju oružje, oko 400.000 njih, proći će reviziju. Neće ostati više od 30.000 do 40.000 komada. Izvršićemo gotovo potpuno razoružanje Srbije. Za nelegalno držanje oružja, kazne će biti udvostručene“, naveo je Vučić.

Istakao je da će biće predviđene šestomesečne i jednogodišnje provere, koje podrazumevaju lekarske, psihijatrijske i psihološke preglede, kao i obavezan test kada nadležni nalože, u roku od 48 sati na psihoaktivne supstance.

„Nalaže se MUP-u da razmotri potrebu pooštravanja uslova za posedovanje i lovačkog oružja. Što manje cevi bude bilo, biće manje opasnosti za našu decu“, saopštio je predsednik.

Dodaje i da će MUP-u biti naloženo i da odmah preduzme sve mere sa ciljem da se obezbedi moratorijum na izdavanje dozvola za držanje i nošenje bilo kakvog oružja, uključujući i lovačko.

Predsednik je rekao i da će MUP-u biti naloženo da preduzme sve mere iz svoje nadležnosti sa ciljem da se uputi javni poziv osobama koje nelegalno poseduju oružje da ga u roku od mesec dana predaju bez posledica.

Vučić je izjavio i da će Ministarstvu pravde biti naloženo da u okviru Radne grupe za izmenu Krivičnog zakonika pooštri kazne za nedozvoljenu proizvodnju, držanje i promet oružja iz člana 348.

„Onaj ko neovlašćeno izrađuje, prepravlja, prodaje, nabavlja, vrši razmenu ili drži neovlašćeno oružje za koje se može dobiti dozvola, da bude kažnjen zatvorom od jedne do osam godina. Onaj ko neovlašćeno izrađuje, prepravlja, prodaje, nabavlja, vrši razmenu ili neovlašćeno drži oružje za koje se ne može dobiti dozvola, da bude kažnjen zatvorom od dve do 12 godina“, rekao je Vučić.

Naveo je da će onaj ko neovlašćeno izrađuje, prepravlja, prodaje, nabavlja vrši razmenu ili drži oružje velike razorne biti kažnjen zatvorom do 15 godina.

Takođe, onaj ko neovlašćeno nosi oružje za čije držanje nema dozvolu nadležnog organa biće kažnjen zatvorom do 15 godina, a ko ima dozovolu od jedne do osam godina.

Predsednik je rekao da se pooštravaju kazne i za nošenje opasnih predmeta, poput noževa, kako bi deca u školama bila bezbednija.

„Smanjili smo broj oružja sa 950.000 na 760.000. Nije dovoljno. Kada bude ispod 300.000, ni tada neće biti dovoljno. Ima dosta lobija koji će biti protiv ovoga, možda to nije politički pametno, ali to je jedino rešenje“, naveo je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Izvor: RTS