Jug Srbije Surdulica Vesti Vladičin Han Vranje

Vučić: Koridor 10 će biti kompletno završen naredne godine

Premijer Aleksandar Vučić najavio je danas da će Koridor 10 sledeće godine biti kompletno završen, te da će Srbija krajem 2017. imati više kilometara autoputa od Hrvatske.

Vučić je prilikom obilaska radova na izgradnji deonice Caričina Dolina-Vladičin Han, na Koridoru 10, rekao da će država uraditi sve da se završe deonice i prema Makedoniji, Grčkoj i Bugarskoj, a da je jedino problematična deonica Levosoje-Srpska kuća.

„Srbija će već krajem sledeće godine imati više kilometara autoputa od Hrvatske. A pre samo pet ili šest godina govorili su da ih nećemo stići ni za 50 godina“, rekao je Vučić.

Kad je reč o Koridoru 11, Vučić kaže da će 31. oktobra ili 1. novembra otvoriti i deonicu na putu Ljig-Preljina i proći šleperom kroz tunel.

„Niste se smejali kad ste govorili da ne može da se prođe šleperom kroz tunel. Videćete svih 40,4 kilometara koji su na ponos građanima Srbije“, rekao je Vučić novinarima tokom obilaska radova.

Prema njegovim rečima, na Koridoru 11 biće završena deonica Lajkovac-Ljig, potom Obrenovac-Ub, dok se uskoro očekuje i potpisivanje ugovora za finansiranje radova na deonici Obrenovac-Surčin.

Odgovarajući na pitanje da li će negde biti kašnjenja, Vučić je rekao da je moguće da se desi kašnjenje od mesec – dva, ali i primetio da je Srbija u izgradnji puteva kasnila 50 godina.

Premijer je rekao i da je na izuzetan način obavljen posao na najtežem delu terena na Koridoru 10, ukazujući da je reč upravo o deonici Caričina dolina – Vladičin Han, i istakako da je uz veliki rad postignut i veliki rezultat.

vucic-koridor-10-2

On je precizirao da je reč o najkomplikovanijoj i najtežoj deonici u dužini od 6,7 kilometara, plus 1.800 metara tunela „Manojlo“, kao i svih 12 planiranih tunela.

Vučić je ukazao da samo taj deo Koridora i tunel „Manojlo“ koštaju Srbiju 81 miliona evra, što iznosi u proseku deset miliona evra po kilometru autoputa.

Na tom delu puta, dodao je premijer, urađene su i najlepše kosine, iako je reč o najtežem terenu, a taj posao su dobro obavili JP „Koridori“ i resorno ministarstvo.

Posebnu zahvalnost premijer je ukazao kompaniji iz Republike Srpske, koja je, kako je naveo, radila po kiši bez ikakvih problema…

„Ponosan sam kako to veličanstveno izgleda i tek kad dođete ovde možete da vidite koliko je Srbija i koliko je Grdelica lepa“, podvukao je Vučić.

On je dodao da su građani Srbije na to čekali 70 godina, od Drugog svetskog rata, a da će sada, za manje od godinu dana, sve to biti otvoreno.

„Država sve isplaćuje na vreme, ne kasnimo“, poručio je Vučić.

Premijer je rekao i da je ostalo da Kinezi urade i preostali 13 tunel i da će tada sa tunelima, kao najtežim objektima, biće završeno.

„Ovo će za ceo kraj mnogo značiti, otvaraćemo nove fabrike i pogone. Kad imate autoput neuporedivo je lakše dovesti investitore, a neću da kažem ni koliko je to važno za turizam, koliko će da približi i Vlasinsko jezero, Vranjsku banju, Bujanovačku banju, mnoga mesta na jugu Srbije“, ocenio je Vučić.

vucic-koridor-10-1

To je velika i važna stvar, istakao je premijer i čestitao radnicima na izuzetno obavljenom poslu.