Društvo Srbija Vesti

Vučić: „Ne znam da li ćemo uspeti, situacija je komplikovana, mi ćemo se truditi da sačuvamo mir“

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je juče razgovarao sa predstavnicima SAD i EU o situaciji na Kosovu, da postoje neke ideje i da se ne zna da li će uspeti ili ne, kao i da ne zna da li će se situacija smiriti.

„Bilo je nekih ideja, ne znam da li ćemo uspeti, situacija je komplikovana. Mi ćemo se truditi da sačuvamo mir“, rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji sa mađarskom predsednicom na granici Srbije i Mađarske.

Na pitanje da li će nakon apliciranja Kosova za članstvo u EU Srbija objaviti imena zemalja koja su povukla priznanje, Vučić je rekao da će se večeras nakon sednice vlade kojoj će prisustvovati znati dalji potezi Srbije.

„Znaćete odgovor i oko naših zahteva u vezi rezolucije 1244 i oko povlačenja priznanja zemalja. Ovo što rade pojedine zemlje EU je kršenje ugovora o EU člana 49  jer je uslov za članstvo da budete evropska država. Ne znamda li se to gleda teritorijalno ili to misli jedna najveća ili sve zemlje EU. Ne znam po kom kriterijumu se gleda da li je neko država. Moraćemo da se borimo sa time i čuvamo naše nacionalne interese“, rekao je Vučić.