Društvo Srbija Vesti

Vučić: Novčana pomoć i za oko 3.000 muzičara

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da će Vlada verovatno sutra ili u ponedeljak doneti odluku o novačanoj pomoći za oko 3.000 muzičara, koji nisu registrovani u Agenciji za privredne registre i nisu u sistemu poreza na dodatu vrednost.

Predsednik je rekao da je država našla način kako da pomogne muzičarima, koji ne plaćaju porez, a kojih ima oko 3.000.

„Dobiće podršku, videćemo da li će biti dva minimalca, što nije mala podrška“, naveo je Vučić.

Printskrin:RTS

Vučić podseća i da će svi punoletni građani dobiti pomoć u maju i novembru po 30 evra odnosno ukupno po 60 evra, i još po 50 evra u septembru će dobiti penzioneri koji će tako dobiti ukupno 110 evra pomoći.

„Već od 8. aprila kreće i isplata minimalca za 1,55 miliona radnika u privatnom sektoru, za preduzetnike, mikro, mala, srednja i velika preduzeća – tri puta po pola minimalca. Zatim imamo sektorsku podršku za autobuske prevoznike, zatim hotelijere 350 evra po sobi i 150 po krevetu.“, naveo je Vučić.

Vučić je najavio da će država verovatno morati da da bar još jedan minimac ugostiteljima i svim drugim ugroženim sektorima.

Vučić je naglasio da sve to država plaća i uspeva da ne poveća javni dug u odnosu na bruto društveni proizvod.

„Ne dolazi u obzir da podižemo poreze, već ćemo taj novac naći u rastu“, poručio je Vučić.

Vučić je rekao da mu je Predrag Kon rekao da je nezadovoljan odlukom o zatvaranju od samo pet dana , a da mu je on odgovorio da poštuje njegovo mišljenje, ali da se mora naći način da se u Srbiji radi, i da se otvore i kafići i restorani.

Vučić je rekao da javni dug Srbije iznosi 58 odsto bruto društvenog proizvoda, dok je u Italiji na primer 160 odsto, u Crnoj Gori 100 odsto, Francuskoj 116 odsto, Španiji 118 odsto, Grčkoj 220 odsto, a u Sloveniji i Hrvatskoj između 85 i 90 odsto.