Srbija Vesti

Vučić poverio Ani Brnabić mandat za sastav nove Vlade Srbije

Predsednik Aleksandar Vučić poverio je danas Ani Brnabić mandat za sastav nove Vlade Srbije.

Vučić je rekao da nije bilo lako doneti tu odluku, te da to nije poraz za SNS, niti za bilo koga drugog, već ideja da se pronađe najbolje rešenje, a da će SPS, iako je SNS dominantnija na osnovu poverenja građana na izborima, imati značajniju ulogu u vladi.

Budući premijer mora obezbediti dalje jačanje ugleda zemlja i dalje reforme, rekao je predsednik Srbije na pres konferenciji.

Kako je rekao, Brnabić ga je obavestila da može da obezbedi većinu poslanika u parlamentu za izbor vlade koju predlaže, istakavši da je Brnabić vredna, da poseduje stručne i lične kvalitete, da je uveren da će pokazati poštovanje prema partijama od kojih očekuje podršku i da će raditi na boljitku za našu Srbiju.

Predsednik je objasnio da je odluku o predlogu kandidata za sastavljanje nove vlade doneo na osnovu Člana 112, stav 1, tačka 127, stav 1 Ustava Republike Srbije, posle saslušanog mišljenja predstavnika izabranih lista.

„Nije bilo lako doneti odluku i doneo sam je u skladu sa interesima Republike Srbije, ciljevima proklamovanim, sa idejom da radom i energijom nastavimo da donosimo dobre rezultate, kako za našu zemlju tako i građane“, rekao je on.

Vučić je izrazio uverenje da je u narednom periodu važno obezbediti jačanje ugleda Srbije u međunarodnoj zajednici, kako na zapadu, tako i istoku, u odnosima sa EU, Ruskom Federacijom, Kinom, SAD, arapskim zemljama i drugim zemljama.

„Srbija mora sliku o sebi još više da popravi. Svoju nezavisnost i suverenost nikome više ne mora da dokazuje, ali Srbija zaslužuje još bolje mesto i da građani Srbije budu još ponosniji“, kazao je predsednik.

Pred Srbijom je, kako je dodao Vučić, dalje jačanje fiskalne stabilnosti, odnosno da je neophodno da se sačuva puna disciplina u trošenju novca, ali i da građani više osete do sada postignute rezultate i uspehe.

„Došlo je vreme, posle teških reformi koje su donele veoma dobre rezultate, da građani Srbije bolje i više osete napredak koji smo ostvarili, a koji će na najbolji način osetiti povećanjem plata u javnom sektoru i penzija“, rekao je Vučić.

Vučić je istakao da budući premijer mora da doprinese daljem smanjenju stope nezaposlenosti, odnosno rastu stope zaposlenosti i podsetio da je pre pet godina stopa nezaposlenosti iznosila 25,9 odsto, a da je danas između 13,5 i 15 odsto.

„Još nismo zadovoljni i cilj nam je da spustimo tu stopu ispod deset odsto“, rekao je Vučić.

Predsednik je rekao da je neophodno završiti objekte javne namene, za koje je pokrenuto javnih nabavki za 297 objekata.

„Siguran sam i da je u drugim oblastima, poput zdravstva, neophodno mnogo toga da se uradi“, rekao je Vučić.

On je naglasio da je neophodno da se obezbedi i kontinuitet u politici Vlade Srbije, jer Srbija više nije zemlja koja vodi drugačiju politiku iz godine u godinu i da se menja kako se to kome dopadne.

„Zato je Srbija obezbedila poštovanje sa svih strana sveta i zato ljudi mogu da očekuju bolji život nego što su imali do danas“, rekao je Vučić.