Politika Srbija Vesti

Vučić: Spremni na razgovor o kompromisu, nikada o poniženju Srbije

Srbija je uvek spremna da razgovara o kompromisnom rešenju, ali nikada neće biti spremna da razgovara o bilo kakvom poniženju Srbije, poručio je predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je, obraćajući se građanima Srbije, rekao da želi da informiše javnost o situaciji na Kosovu i Metohiji, kao i razgovorima sa evropskim izaslanikom Miroslavom Lajčakom i američkim izaslanikom Metjuom Palmerom.

„Ti razgovori su bili korektni i ticali su se pre svega tema u budućem dijalogu, šta je to što jedni od drugih želimo. Mi i Albanci, ali i šta očekujemo od Evropske unije, kao i šta očekuju oni od nas“, objasnio je Vučić.

Vučić je rekao da je ponovio u više navrata da se Srbija ne zalaže za zamrznuti konflikt.

„Želimo naše konflikte iz prošlosti da rešavamo i da ih ne ostavljamo našoj deci. Ali smo tražili razumevanje za osnovne države interese Srbije i naroda, pre svega sigurnosti našeg naroda na Kosovu i Metohiji“, rekao je Vučić.

Vučić je istakao da će dijalog biti nastavljen u veoma kratkom vremenskom periodu od danas, dodajući da je reč o danima.

„Srbija će se odazvati pozivu u Brisel“, podvukao je Vučić.

 

Šteta u „Slobodi“ između 1,5 i dva miliona evra

Vučić je izjavio da su tri helikoptera krenula u gašenje požara, nakon eksplozije u čačanskoj fabrici „Sloboda“, te da se očekuje da već od ponedeljka ta kompanija u potpunosti nastavi svoj rad.

Vučić je današnje obraćanje počeo vešću o nesreći u „Slobodi“, i istakao da preliminarne procene pokazuju da je šteta između 1,5 i dva miliona evra.

„Tri helikoptera kreću u gašenje požara i očekujemo da se operacija uspešno okonča i da se već od ponedeljka u potpunosti nastavi proizvodnja u pogonima čačanske “Slobode““, rekao je Vučić.

Vučić je primetio da se takve stvari dešavaju, ali da je važno da i mere zaštite na radu i obezbeđenje budu na neuporedivo višem nivou, kako bi se obezbedila sigurnost zaposlenima u fabrici, u magacinima, kao i stanovništvu u okolini tih objekata.

„To je, bez ozbira na ogromnu pažnju i na gotovo neverovatne razmere eksplozije, ipak podnošljiva šteta i verujem da će “Sloboda“ sa uspehom nastaviti svoj rad u budućnosti“, rekao je Vučić.

Izvor: Tanjug