Vesti

Vučić: Srbi i Srbija samo hoće mir i ne tražimo ništa više

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se večeras građanima iz Predsedništva.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je mesecima govorio da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti ima jednu želju – da dovede do krvoprolića ceo region, kao i da je malo ko je hteo to da čuje i razume šta se dešava na KiM.

„U poslednja tri dana i ćorav je mogao da vidi šta je Kurti pripremao za danas i sve da bi došlo do sukoba na KiM, a on da pere svoje ruke i da kaže kako on nema veze sa tim. Sada ću vam saopštiti precizno šta je to što se danas događalo. Srbi su u 7 sati jutros došli ispred srpskih opština. Vojnici KFOR nisu zaštitili Srbe i sprečili nelegalni upad u srpske opštine. Jutros su ih ispred opština sačekali vojnici KFOR i bodljikava žica. Gradonačelnici, koje je izabrao Kurti, da li u kupatilu ili negde drugo, otišli su na razgovor. Vojnici KFOR su ih pustili da uđu u zgradu opštine i onda njih da štite od Srba, a trebalo bi da bude obrnuto.

– Dva vozila tzv. specijalne jedinice ROSU ostala su okružena Srbima, koji su okačili srpsku zastavu i ispisali četiri slova S, ali bez ikakvih sukoba u nasilja. Srbi su danas razgovarali, a išao je i Dragiša Milović na te razgovore. Veoma odgovoran čovek. Srbi su predložili da KFOR zameni ROSU specijalce, a da KFOR može da ostane. Tada je komadant KFOR rekao da razume i da će preneti. Igora Simića i Gorana Rakića su udarali po međunožju i glavi. Udarali su i šutirali su ih, a Srbi su ga jedva odvojili. Počeli su da bacaju šok bombe po narodu. Dragiša Galjak je najteže povređen. Verujemo da će preživeti. Dragiša Milović doktor, više povreda. Svi ostali su sa lakšim povredama. Uhapšena su četiri lica, i sada su u toku pregovori da ta lica budu puštena. Ukupno je povređeno 41 lice KFOR, trojica su teže ranjna, a nadamo se da nijedan nije životno ugrožen. Rasporedili smo naše snage na mestima gde mislimo da je to neophodno. Razgovarao sam danas sa predstavnicima najvažnijih zemalja, za sutra ujutru ovde u 8 sam zakazao  sednicu sa Kvintom. Verovatno sutra neću ići u Bratislavu. Pozivam Srbe sa KiMda ne ulaze u sukob sa NATO. Daćemo sve od sebe da sačuvamo mir, da imamo ozbiljno rukovodstvo i da ćemo dati sve od sebe da sačuvamo mir, ali da nećemo dozvoliti ni prognon, ni progrom ni ubijanje Srba. Ovo što smo rekli je apsolutna istina, na ovo smo upozoravali i molim još jednom zemlje Kvinte da urazume svoje čedo, jer to čedo može da izazove takvo čudo kakvo niko drugi do sada nije izazvao. Srbi i Srbija samo hoće mir i ne tražimo ništa više“– kazao je Vučić u večerašnjem obraćanju.