Srbija Vesti

Vučić: „Srbi su danas, ma gde da žive, ujedinjeni“

Centralna državna manifestacija obeležavanja Dana sećanja na sve stradale i prognane Srbe u oružanoj akciji „Oluja“, održana je sinoć kod manastira Krušedol na Fruškoj Gori.

Manifestaciji su prisustvovali predsednik Republike Srbije i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić i predsednica Vlade Ana Brnabić, srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik i predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović, kao i ministar odbrane Aleksandar Vulin sa članovima Kolegijuma ministra odbrane i Kolegijuma načelnika Generalštaba Vojske Srbije.

Centralnim pomenom odata je pošta žrtvama hrvatske vojno-policijske akcije „Oluja“, a parastos svim žrtvama služio je patrijarh srpski gospodin Irinej.

Predsednik Vučić je, na početku obraćanja istakao da je 4. avgust, težak, užasan dan za svakog Srbina ma gde da živi.

Danas u obeležavanju ovog tužnog dana možemo svi da budemo ujedinjeni. Ima među nama razlika, ne mislimo uvek isto, ali danas su Srbi, ma gde da žive, apsolutno ujedinjeni i znaju šta im je činiti u budućnosti – istakao je predsednik Vučić, dodajući da je zahvalan Miloradu Dodiku na inicijativi pokrenutoj pre šest godina, da se zajednički obeležava stradanje našeg naroda i pamte naše žrtve, pokrenuvši nešto što je promenilo kulturu sećanja, ali i drugačiju budućnost našeg naroda.

Kako je istakao predsednik Vučić, večeras se vidi ponosan narod, koji zna da odbrani svoj rod, da čuva svoje ime i prezime, da se krsti u istoj crkvi, da voli svoju zemlju i da se time diči, na svakom mestu.

On je istakao da se srpskom narodu dogodila „Oluja“ kada nije bilo sloge, razgovora između Srbije, Republike Srpske i rukovodstva Krajine.

Naše je da vodimo računa da nam se to više nikada ne dogodi, da imamo najbolje odnose sa predstavnicima Srba gde god da žive – istakao je predsednik Vučić dodajući da nećemo nikome dozvoliti da nipodaštava naše žrtve, da ponižava naš narod i da svi treba da znaju da je Srbija sada čvrsta, jača nego ikad, i da ćemo znati da budemo svoj na svome.

Obeležavanju godišnjice „Oluje“ kod manastira Krušedol prisustvovali su i predstavnici Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Srpske, članovi Narodne skupštine Republike Srbije i Narodne skupštine Republike Srpske, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije kao i predstavnici ostalih državnih organa Republike Srbije i Republike Srpske, Srpske pravoslavne crkve, srpski politički predstavnici iz Crne Gore, predstavnici Srpskog narodnog vijeća iz Republike Hrvatske, predstavnici Srba iz Slovenije i Severne Makedonije, udruženja za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije i brojni građani.

Akcija ”Oluja” počela je 4. avgusta 1995. godine ofanzivom hrvatske vojske i policije i jedinica Hrvatskog veća odbrane na području Banije, Like, Korduna i severne Dalmacije. Dan kasnije, 5. avgusta, hrvatska vojska ušla je u napušten Knin i istakla hrvatsku zastavu, dok su kolone izbeglica tražile spas u Srbiji.

 

(Kraj)