Politika Srbija Vesti

Vučić: „Srbija ne pristaje na nova pravila i ucene“

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić istakao je večeras da se Srbija mora pripremiti na dugotrajnu pomoć i podršku našem narodu na Kosovu i Metohiji, koja neće biti ni laka, ni jednostavna.

 

Vučić je, nakon sastanka sa članovima Vlade Srbije, sazvanog povodom jutrošnjeg upada pripadnika ROSU na sever Kosova i hapšenja Srba poručio da Srbija ne pristaje ni na kakva nova pravila i ucene, i uputio poziv Prištini da povuče nezakonite, varvarske i protivcivilizacijske takse na srpske proizvode, jer u suprotnom neće biti nastavka razgovora.

Predsednik Srbije je istakao da hapšenja u Kosovskoj Mitrovici nemaju nikave veze sa istragom ubistva Olivera Ivanovića, već sa uterivanjem straha srpskom narodu u pokrajini.

On je naglasio da je juče pokušao da upozori domaću i međunarodnu javnost da će to što Priština radi izazvati katastrofu velikih razmera.

Imajući u vidu odlučnost da idu do kraja i da ne postoji želja međunarodnog faktora da situacija bude razrešena, moramo da se pripremimo na dugotrajnu pomoć, koja neće biti ni laka, ni jednostavna, ni jeftina, naveo je predsednik Srbije.

Vučić je ukazao na to da onemogućavanje trgovine sa Kosmetom predstavlja najznačajniji pokušaj destabilizacije Srbije, i dodao da je uvođenje taksi anticivilizacijski čin i kršenje slobode kretanja, roba, kapitala i usluga.

A da su u tome imali i podršku nekih na zapadu, jasno nam je bilo nakon razgovora s ambasadorima, jer, kako smo shvatili, oni Srbiju krive zbog toga što Kosovo nije primljeno u članstvo Interpola, rekao je Vučić.

Mi treba da dogovorimo kako ćemo koordinirati naše buduće akcije i, najvažnije, kako ćemo da pomognemo našem narodu na KiM, istakao je on.

Premijerka Ana Brnabić poručila je da će Srbija po svaku cenu čuvati stabilnost, osim po cenu života i slobode Srba na KiM.

Apelovaćemo na razum, međunarodno pravo i pravdu i potpisane međunarodne sporazume, koji u civilizovanom svetu moraju da se primenjuju, rekla je Brnabić i dodala da se to odnosi na Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), koji se krši na najfundamentalnije načine, kao i na sporazum CEFTA.

Ona je najavila da će Srbija u ponedeljak, 26. novembra, podneti formalnu prijavu za povredu CEFTA kod UNMIK-a, koji je potpisnik tog sporazuma, i da će tražiti otpočinjanje formalnih konsultacija, koje su obavezni prethodni postupak pre arbitraže.

Paralelno sa tim, gledaćemo kako da pokrenemo postupak pred Evropskom unijom po osnovu kršenja SSP-a, objasnila je premijerka.

Zadržaćemo stabilnost. Nećemo nasedati na provokacije. Nastavićemo da insistiramo na pitanju taksi koje moraju da se vrate u normalu, poručila je Brnabić.

Ona je naglasila da Srbija nastavlja da radi jače i bolje, jer su veliki izazovi pred njom, i istakla da Beograd ne sme da naseda na provokacije, jer je stabilnost najvažnija za našu zemlju i građane.

Prema njenim rečima, jedini odgovor je da Srbija nastavlja da se razvija, da bude stabilna i da bude centar regionalnog razvoja, mira i stabilnosti.

Brnabić je ukazala na to da Beograd i Priština ne razmišljaju isto, jer koliko je srpska strana okrenuta miru, stabilnosti, budućnosti, izgradnji, radu i mladima, toliko prištinska strana vodi retogradnu politiku.