Jug Srbije Vesti Vladičin Han

Vučić u Vladičinom Hanu položio kamen temeljac za novu fabriku

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić posetio je danas, u okviru obilaska Vladičinog Hana, fabriku turskog investitora, Teklas, gde je prisustvovao polaganju kamena-temeljca za izradnju novih proizvodnih kapaciteta fabrike. Predsednika Srbije, koji je u Vladičin Han stigao sa potpredsednicima Vlade Srbije Zoranom Mihajlović i Rasimom Ljajićem, dočekali su vlasnik Teklasa Raul Danon, ambasador Turske Tanžun Bilgi i predsednik opštine Vladičin Han Goran Mladenović.

Kamen temeljac za izgradnju novih kapaciteta turskog investitora Teklas Automotiv položen je u Industrijskoj zoni u Vladičnom Hanu. Fabrika Teklas u Vladičinom Hanu trenutno zapošljava 400 radnika, a planira da do kraja 2019. proširenjem kapaciteta broj zaposlenih poveća na 2.000. Do kraja ove godine trebalo bi da bude izgrađen novi pogon – proizvodni pogon i rekreativni bazen za radnike. Kako je rečeno Tanjugu, planirana su još dva pogona, jedan do kraja iduće godine, a drugi će biti završen do kraja 2019., a kada se sve kompletira biće zapošljeno 2.000 radnika.

Teklas je 7. aprila prošle godine otvorio fabriku u Vladičinom Hanu. Turska kompanija je iz stečaja kupila privredno društvo AD Sloga iz Vladičinog Hana, a investicija je vredna 11,35 miliona evra.
Planirano je da fabrika u Srbiji pravi automobilske delove za Mercedes, BMW, Audi, Folksvagen, Škodu.

Kompanija Teklas je osnovana 1971. godine, kada je otvorena prva fabrika za delove od ekstrudirane gume i delove od brizgane plastike. Teklas danas dizajnira, razvija i proizvodi sisteme za cirkulaciju tečnosti i sisteme brisača za velike proizvođače u automobilskoj industriji. Sa sedam fabrika u četiri zemlje i više od 3.600 zaposlenih, Teklas predstavlja globalnog dobavljača u auto-industriji.