Vesti

Vučić: "Želim da izgradimo dvostruko više kilometara puta nego što je izgrađeno za 35 godina njegove vladavine"

Premijer Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je jutros u letonskoj prestonici Rigi sa premijerima Albanije Edijem Ramom i Češke Bohuslavom Sobotkom, i sa predstavnicima kineske kompanije koja gradi deo Koridora 11. Tema sastanaka bila je pre svega ekonomska saradnja.

Kako je Vučić preneo novinarima u Rigi, gde učestvuje na petom samitu šefova vlada Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope (CEE), sa Ramom je razgovarao o situaciji na Zapadnom Balkanu i Evropi i postojanju, odnosno nepostojanju želje za daljim proširenjem Evropske unije.

„Razgovarali smo o tome kako mi u tome da nađemo svoje interese, šta da činimo i kako da unapređujemo bilateralne odnose između Srbije i Albanije, odnosno Srba i Albanaca“, rekao je Vučić.

Dodao je da je od češkog premijera Sobotke dobio poziv da zvanično poseti prestonicu te zemlje Prag na dva dana kako bi šefovi vlada utemeljili bolje odnose između Srbije i Češke.

„Razgovarali smo o projektu modernizacije pruge Niš-Dimitrovgrad, mada to ima smisla kada uspemo da dogovorimo dalju modernizaciju pruge Beograd-Niš, koja je u veoma teškom stanju“, rekao je Vučić.

Premijer je dodao da je bilo reči i o izgradnji termoelektrane „Štavalj“ kao i ostalim stvarima u kojima bi mogao da se postigne značajniji napredak.

„Bilo je reči i o dolasku novih čeških investitora i našoj boljoj političkoj saradnji“, rekao je Vučić.

Predsednik Vlade Srbije razgovarao je i sa predstavnicima kineske kompanije CRBC o potpisanim deonicama.

„Juče je potpisan Surčin-Obrenovac, sutra otvaramo Ljig-Preljina, odnosno Ljig-Čačak, od 40,4 kilometra. Završen je deo puta od 12 kilometara, ali besmisleno je da otvaramo iz njive u njivu“, rekao je Vučić.

Dodao je da ostaje da se završe deonice Obrenovac-Ub i treći deo deonice Lajkovac-Ljig.

„Od prioritetnog značaja je da uskoro ponovo s njima dogovaramo Preljina-Požega, od 31 kilometar. To je značajno zbog puta ka Užicu. Onda bismo do Zlatibora, kada bismo to završili, za kratko vreme, što bi povećalo turistički potencijal“, rekao je premijer.

Prema njegovim rečima, ostaje izgradnja i 107 kilometara od Požege do Boljara, do granice sa Crnom Gorom.

„Imamo tih teških 107 kilometara, koji se nikome ne isplate da gradi. To je procenjeno na 1,8 do dve milijarde koje treba da uložimo samo u tih 107 kilometara“, rekao je Vučić.

Kako je objasnio to je najteži deo puta kroz Srbiju.

„Ako uspemo da se dogovorimo za neku vrstu koncesije za ceo put od Beograda do Bara, za šta nam je potrebna Crna Gora, onda bismo mogli da završimo nešto što smo decenijama sanjali“, rekao je Vučić.

Predsednik Vlade je dodao da imamo sreću što je za to zainteresovana Kina, jer to ulazi u smernice iz Rige, odnosno izlaz na tri mora – Jadransko, Crno i Baltičko.

„Srbija je u centru koridora puteva, i zato imamo priliku da ovo izgradimo“, rekao je Vučić.

Poručio je da mu više nije želja da Srbija po broju izgrađenih kilometara samo prestigne period vladavine Josipa Broza Tita, već da to bude duplo više.

„Želim da izgradimo dvostruko više kilometara puta nego što je izgrađeno za 35 godina njegove vladavine“, rekao je Vučić.

Predstavnici BiH i Makedonije prvi put o izgradnji deonica

Vučić je ukazao i na činjenicu da su juče na sastancima u Rigi prvi put mogli da se čuju i izjave zvaničnika iz Bosne i Hercegovine i Makedonije o izgradnji pojedinih deonica.

„Iako nismo imali konsultacije, šef Saveta ministara BiH pominjao je vezu Sarajevo-Beograd-Budimpešta-Centralna Evropa. Prvi put ste čuli i da naši prijatelji iz Makedonije insistiraju na vezi Beograd-Skoplje-Solun. Sve više stvari se vrti oko Beograda, tako da Srbija postaje veoma važna i rezultati su tu“, rekao je Vučić.

Dodao je da Kina već sprema finansijske modele kako bi se izveli dogovoreni projekti.

„Ne bih ja smeo to ni da predložim da nismo već obavili pripremne razgovore. Odmakli smo pomalo u tome. Ne smem da kažem da smo blizu završetka pregovora, ali jesmo odmakli. Verujem da ćemo doneti rezultate. Sanjamo i postavljamo visoke ciljeve i to ostvarujemo“, rekao je Vučić.

Dodao je da kilometre možete da izmerite, kao i procente rasta, i da ti pokazatelji ne zavise od nečije lične mržnje ili ljubavi.

Srbija je juče, prvog dana Samita, potpisala šest ugovora i sporazuma sa Kinom vrednih 734 miliona evra.

„Naše je da sprovedemo reforme, rast nam diže cenu“

Komentarišući izjavu nemačkog ambasadora da za Srbiju nema novih uslova kada je u pitanju Kosovo, a da će na kraju procesa pristupanja EU morati da sledi politiku Brisela prema Rusiji, premijer Vučić je rekao da je za Srbiju ključno da sprovede reforme i da promeni sebe.

„To je nešto što znamo od početka procesa, nije ništa novo. Zahvalan sam nemačkom ambasadoru što je to rekao. A da li će oni nas želeti ili neće… Naše je da uradimo neophodne reforme i sebe promenimo“, rekao je Vučić.

Podsetivši da je češki premijer Bohuslav Sobotka čestitao Srbiji na ekonomskom rastu, Vučić ističe da je to ono što nam „podiže cenu“.

„Sobotka je rekao svaka čast Srbiji na rastu, morate da napravite još veći rast, bićete nam bolji drugovi. Naš ekonomski rast nama podiže cenu i postajemo važniji ukoliko nam taj rast bude dobar, ako budemo bolji na svetskoj ‘Duing biznis’ listi, ukoliko budemo imali više fabrika i puteva. To je ključno, a da li će da nas prime ili neće, to će da zavisi od njih“, rekao je premijer.

Prema njegovim rečima, naše je da pre toga uradimo važne i ozbiljne stvari, a geopolitička pitanja su malo komplikovanija.

„I ne mislim da o tome treba previše da brinemo iako mi Srbi najviše volimo da rešavamo ‘belosvetska pitanja’ i u to se najbolje razumemo. Tramp ili Hilari je ključno pitanje za mnoge balkanske narode umesto toga da li ćemo da izgradimo 10 ili 20 kilometara auto-puta. Za mene nije, za mene je važnije ovo drugo“, zaključio je Vučić.

 

Izvor: sns.org.rs