Vesti

VULIN: “Obavezno služenje vojnog roka vratile su mnoge zemlje…"

Ministar odbrane Aleksandar Vulin rekao je da su obavezno služenje vojnog roka vratile mnoge zemlje, ali da to nije pitanje za ministra, već za čitavo društvo. Aleksandar Vulin je u intervjuu za magazin Odbrana, naveo da mnoge zemlje nisu nikada ni ukidale vojni rok, ali da je to trenutno suviše kompleksna tema.

“Obavezno služenje vojnog roka vratile su mnoge zemlje, poput Švedske. Neke ga nikada nisu ni ukinule. To je isuviše kompleksna tema da bih o njoj, u ovom trenutku, mogao da se izjasnim, pogotovo ne eksplicitno. Nije to nešto što ministar može da preseče. Čitavo društvo treba da razmisli o tome“, rekao je Vulin i  dodao da se proteklih godina puno pričalo o ovoj temi i da na osnovu pisanja medija može da se zaključi da je skoro 100 odsto Srba za vraćanje obaveznog služenja vojske.

„Onda pozovete rezerviste na vežbu i doživite salve napada. Kažu kako se ‘militarizuje društvo’, pitaju ‘za koji se rat mi to spremamo’. Dakle, moramo o tome svi dobro da razmislimo“, rekao je Vulin dodajući  da je činjenica da se ukidanjem obaveznog služenja vojnog roka veza između vojske i društva stanjila. „Nije se izubila, i nikada se neće izgubiti, ali se neminovno stanjila. Upravo želim da tu vezu ojačam kako bi vo­ska ponovo postala deo našeg svakodnevnog života“, naveo je Vulin.

Izvor:TVKCN