Jablanički okrug Jug Srbije Leskovac Srbija Vesti

Za bebe rođene u martu i aprilu 2021. godine na teritoriji grada Leskovca uručena auto-sedišta

Grad Leskovac je u 2021. godini programsku aktivnost podrške porodicama sa decom proširio merom uručenja auto-sedišta svoj deci rođenoj na teritoriji grada Leskovca.

Marta meseca svim roditeljima koji su se prijavili i ostvarili pravo za jednokratnu pomoć zaposlenim i nezaposlenim porodiljama, a čija su deca rođena tokom januara i februara 2021. godine, podeljeno je 84 auto-sedišta. Prvo sedište je uručio gradonačelnik Leskovca dr sci. med. Goran Cvetanović i tada rekao da Leskovac u ovoj godini planira nabavku 1100 auto-sedišta za šta je u budžetu grada Leskovca isplanirana suma od 7,9 miliona dinara uz napomenu da je u konkursnoj dokumentaciji uređena mogućnost dodatnog izdvajanja ukoliko se u tekućoj godini rodi više od 1100 beba.

U sali Narodnog pozorišta danas je upriličena nova podela auto-sedišta za decu rođenu tokom marta i aprila. Svi roditelji koji danas nisu mogli da prisustvuju podeli, moći će sedišta da preuzmu na portirnici opštine u ulici Pana Đukića br. 9.

Na današnjoj podeli govorila je dr Aleksandra Milovanović, član Gradskog veća zadužena za zdravstvo i socijalnu politiku. Ona je podsetila da je grad Leskovac u okviru aktivnosti Podrška deci i porodicama sa decom koju Grad sprovodi u planu za 2021. godinu iznos od 30,9 miliona dinara. Dr Milovanović je pomenula i neke od mera populacione politike koje Grad Leskovac aktivno sprovodi, poput vaučera za deset prvorođenih beba u iznosu od 20 hiljada dinara, jednokratne pomoći porodiljama u iznosu od 10 hiljada za zaposlene i 20 hiljada dinara za nezaposlene, pomenula je i naknadu za udžbenike za sve učenike prvog razreda na teritoriji grada Leskovca, i za sve učenike čije su porodice korisnici socijalne pomoći. Ona je istakla i da Grad subvencioniše boravak dece u privatnim vrtićima, kao i da finansira postupak vantelesne oplodnje, i svoje izlaganje dopunila novinom koju je uvela Lokalna samouprava, a to je pristupanje pokretu za decu Tri plus kako bi se porodicama sa troje i više dece omogućile pogodnosti i poboljšan materijalni status. Uskoro će biti objavljen i javni poziv na sajtu grada Leskovca gde će sve majke sa troje i više dece moći da se prijave, dodala je dr Aleksandra Milovanović.

„Radi bezednog prevoza dece u automobilima, pre dva meseca 84 auto-sedišta otišlo je u ruke roditelja čija su deca rođena u januaru i februaru, dok ćemo danas uručiti još 96 sedišta od 143. Želeli smo da ova pomoć roditeljima bude namenjena za duži vremenski period, zato smo nabavili sedišta koja obuhvataju prvu, drugu i treću kategoriju za uzrast od devet meseci do 12 godina, odnosno kilažu od 9 do 36 kilograma“ – rekla je Milovanović i naglsila da se za učešće u projektu Tri plus prijavilo preko 100 privrednika kod kojih će roditelji sa troje i više dece moći da ostvaruju popuste nakon što postanu nosioci ponosne kartice.

U ime roditelja koji su danas preuzeli auto-sedišta obratila se Aleksandra Stanković, koja je ove godine prvi put postala mama. Zahvalila se Gradu i gradonačelniku Cvetanoviću na podršci i istakla da svaka pomoć pri rođenju deteta roditeljima mnogo znači.

infocentarjug.rs