Jablanički okrug Jug Srbije Srbija Vesti Vlasotince

Za nove knjige blizu pola miliona dinara

Narodna biblioteka „Desanka Maksimović“ u postupku je nabavke novih naslova, u okviru redovnog godišnjeg otkupa knjiga koji finansira Ministartsvo kulture i informisanja. Ove godine, vlasotinačkoj biblioteci pripalo je skoro 240 hiljada dinara, a za taj novac biće nabavljeno ukupno 448 novih naslova, od kojih su neki već stigli.

„U pitanju su knjige iz oblasti beletristike, školska lektira za osnovnu i srednju školu i dečje knjige. To je literatura koja se najviše traži. Osim ovog redovnog otkupa, gde mi biramo literaturu koju ćemo nabaviti, ministarstvo finansira i obavezni otkup knjiga. Reč je o knjigama za koje ministarstvo smatra da je neophodno da ih ima svaka biblioteka. Ove godine za našu biblioteku izdvojeno je 150 hiljada za nabavku te literature“, kaže direktor biblioteke Srba Takić.

Vlasotinačka biblioteka ima nešto više od 1000 odraslih članova i 940 dece uzrasta do 15 godina koji pozajmljuju knjige. Na policama ove ustanove leži blizu 61 hiljada naslova, kao i veliki broj periodičnih izdanja. Na Zavičajnom odeljenju pažljivo se čuva i neknjižna građa – stare fotografije, flajeri, CD-i, pozivnice i drugi štampani materijal, kao svedočanstvo vremena.

 

infocentarjug.rs