Društvo Srbija

Za subvencije turističkim agencijama 150 miliona dinara

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija u Vladi Republike Srbije Tatjana Matić ocenila je danas da je usvajanjem Predloga zakona o izmenama i dopunama Zakona o budžetu, kojim je odobreno 150 miliona dinara za subvencije premija polisa osiguranja turističkim agencijama, učinjen značajan korak za pomoć turističkom sektoru tokom pandemije COVID-19.

Matić je objasnila da je cilj ove mere da se pomogne turističkim agencijama, a posebno manjim organizatorima putovanja, koji su najviše ugroženi tokom krize.

Turizam je u Srbiji, kao i u celom svetu, jedna od oblasti koja je najviše pogođena posledicama pandemije i neophodna je podrška države, podvukla je ministarka.

Ona je podsetila na to da su većini turističkih agencija istekle obavezne polise osiguranja, što ih dovodi u situaciju da izgube licence za rad, dok epidemiološka situacija predstavlja dodatni faktor rizika koji osiguravajuće kuće uzimaju u obzir prilikom ugovaranja novih polisa.

Prema njenim rečima, sistem garancije putovanja je neophodan kako bi putnici bili zaštićeni, ali je u otežanim uslovima za rad agencijama, posebno manjim, predstavljao velike izdatke koje će subvencijama biti umanjene.

Vlada je, kako je podsetila, i u prethodnom periodu donela niz mera za pomoć turizmu, počev od marta 2020. kada je na predlog resornog ministarstva usvojila Uredbu o ponudi zamenskog putovanja za turističko putovanje koje je otkazano ili nije realizovano usled bolesti COVID-19.

Na taj način sprečen je bankrot turističkih agencija i otpuštanje njihovih zaposlenih, a omogućeni su i povoljni krediti za likvidnost i obrtna sredstva iz posebnog programa Fonda za razvoj za mala i srednja preduzeća i preduzetnike.

Matić je navela da je Vlada pokrenula i Program bespovratne podrške za hotelijere iz 68 mesta Srbije, ali i sprovela druge ekonomske mere za ublažavanje negativnih posledica na privredu, koje su koristila i ugostiteljsko-turistička preduzeća.

 

Foto:Vlada Srbije