Jug Srbije Vesti

Zabranjeno je spaljivanje suve trave, kazne i do 50 hiljada dinara

U cilju sprečavanja nastanka požara na otvorenom prostoru i zaštite života i imovine građana i zaštite životne sredine, Odeljenje za vanredne situacije u Leskovcu apeluje na građane da se prilikom obavljanja sezonskih poljoprivrednih radova pridržavaju zakonskih odredbi, da ne spaljuju suvu travu i nisko rastinje, da maksimalno vode računa o upotrebi otvorenog plamena, kako ne bi izazivali požare.
Zakonom o zaštiti od požara zabranjeno je spaljivanje suve trave, smeća i biljnih ostataka na otvorenom prostoru. Takođe, zabranjeno je loženje otvorene vatre u šumi i na udaljenosti manjoj od 200 metara od šume, izuzev na određenim i za tu namenu vidno obeleženim mestima.
U narednom periodu intenziviraće se kontrole na terenu, od strane pripadnika Odeljenja za vanredne situacije i pripadnika policijske uprave u Leskovcu.
Protiv lica koja se ne pridržavaju zakonom propisanih mera zaštite od požara, biće podnošene prekršajne prijave i izdavani prekršajni nalozi za novčano kažnjavanje, sa zaprećenom novčanom kaznom od 10 do 50 hiljada dinara, navodi se u saopštenju Odeljenja za vanredne situacije u Leskovcu.