Leskovac Vesti

Zakletvu danas položilo 95 vojnika

Vojnici na dobrovoljnom služenju vojnog roka generacije „mart 2017“ položili su danas zakletvu u kasarni „Vojvoda Petar Bojović“ u Donjem Sinkovcu. Zakletvu je položilo 95 vojnika na dobrovoljnom služenju vojnog roka, među kojima i sedam devojaka.

Polaganju vojničke zakletve prisustvovali su načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, pomoćnik Ministarstva odbrane za politiku odbrane Milan Mojsilović, gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović, predstavnici Srpske pravoslavne crkve, predsednici opština Vlasotince, Medveđa, Lebane i drugi.
Čestitajući vojnicima položenu zakletvu general Diković je rekao da je vojska institucija koja čuva čast, a da je biti vojnik privilegija.

„Vojska je institucija koja čuva ugled i čast države, a biti u vojsci je privilegija odabranih“ – naglasio je general Diković.

Prema njegovim rečima, Republika Srbija se danas suočava sa složenim odnosima koji vladaju u sferi nacionalne, regionalne i globalne bezbednosti i na svim nivoima se bori da očuva mir koji je esencija svakog napretka.
„Prati se situacija, vojska se osposobljava i vežba, ne u cilju da ugrožavamo bilo koga već da izvršimo našu osnovnu ustavnu ulogu, da zaštitimo Republiku Srbiju, i da našim građanima omogućimo da u miru grade svoju budućnost“ – poručio je general Diković.


Vojnicima je polaganje zakletve  čestitao i gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović.
„Moram da kažem da mi je velika čast što danas imam priliku da Vam se obratim, zato što ste Vi odabrali da služite našoj Srbiji i da nastavite vojničku tradiciju. Vojska je oduvek bila velika životna škola. Zahvaljujući vojsci, njeni pripadnici su sazrevali i iz nje izlazili kao bolji ljudi“ – kazao je gradonačelnik Cvetanović.

Ovo je inacč druga generacija vojnika koji dobrovoljni rok služe po novom šestomesečnom modelu. Muškarci i žene koji su se opredelili da služe dobrovoljni vojni rok , provešće tri meseca na osnovnoj obuci u centrima za obuku , kao i tri meseca na kolektivnoj obuci u jedinicama Vojske Republike Ssrbije, gde će obavljati osnovne dužnosti profesionalnih vojnika.

(ICJ)