Hronika Jug Srbije Vesti

Zaplena rezanog duvana i garderobe u pošiljkama kurirskih službi

Osim na samoj granici carinici i u takozvanim „dubinskim kontrolama“ otkrivaju krijumčarenje različite robe, sprečavajući da ona različitim nelegalnim kanalima dospe na tržište. Кako se takva roba dostavlja i u pošiljkama kurirskih službi, njihova dostavna vozila i distributivni magacini često su predmet carinskih kontrola, piše Kurir.

Tako je 29. januara 2020. godine, na oko dvesta metara od prelaza Preševo zasutavljeno dostavno vozilo kurirske službe iz Beograda, mini van „fiat diablo kargo“, vranjske registracije.
Vozač je carinicima rekao da se vraća sa graničnog prelaza, nakon što je dostavio pošiljku jednoj od tamošnjih špedicija i da nije upoznat sa sadržajem ostalih pošiljaka koje prevozi.
Nakon otvaranja tovarnog dela, u njemu su pored ostalig pronađena i dva velika crna džaka sa 117 pari farmerica, bez bilo kakve prateće dokumentacije. Osim po tom osnovu roba je zadržana i zbog povrede prava intelektualne svojine jedne robne marke.
FOTO: CARINA

Dan ranije je na naplatnoj rampi koja vodi ka Nišu, radi kontrole zaustavljen kombi kurirske službe, u kome je pronađeno oko 65 kilograma rezanog duvana i oko 180 različitih delova garderobe, takođe bez bilo kakve propratne dokumentacije.

Zbog nemogućnosti detaljnog pregleda na mestu zaustavljanja, kombi vozilo šabačkih registarskih oznaka, natovareno pošiljkama, dopraćeno je do distributivnog magacina svoje kurirske službe, gde je sva roba istovarena i detaljno pregledana.

FOTO: CARINA SRBIJE

Ispostavilo se da se među pošiljkama nalazi sedam velikih kutija napunjenih rezanim duvanom, bez bilo kakve propratne dokumentacije. Uvidom u propratnice uočeno je da se kao pošiljaoci ove nedozvoljene, akcizne robe pojavljuju tri osobe, protiv kojih će biti pokrenut prekršajni postupak.

Osim toga u tovaru su pronađene i pošiljke sa trenerkama, patikama, čarapama i parfemima, koje pored nedostajućih dokaza o plaćenim uvoznim dažbinama, najverovatnije povređuju i pravo intelektualne svojine robnih marki.

Izvor:Kurir