Društvo Hronika Vesti

Zaplenjena roba sumnjivog porekla na Gradini i u Bogutovcu

U proteklih nekoliko dana carinici su u više navrata sprečili krijumčarenje robe sumnjivog porekla: na graničnom prelazu Gradina zaplenjene su neprijavljene mašine, ali i veća količina dečijih stvari,  dok je tokom dubinske kontrole u mestu Bogutovac oduzeta sportska garderoba i alat za koje se sumnja da su krivotvoreni.

Na ulazu graničnog prelaza Gradina je 12. avgusta 2018. godine otkriven prekršaj u  kamionu turskih registarskih oznaka koji je iz Istanbula prevozio repro-materijal i opemu za tekstilnu industriju za firmu primaoca u Novom Pazaru. Tada su carinski službenici na osnovu analize rizika detaljno pregledali kamion i u njegovom prednjem delu, među prijavljenom robom, pronašli i neprijavljeni tovar. 

Reč je, naime, o mašini za šivenje „brader“, mašini za PVC stolariju „jilmaz“, kao i o motoru za šivaću mašinu „juki spešl“. Među prijavljenom robom pronađena i ona sumnjivog porekla: gotovo 3.000 pari dečijih čarapa „helou kiti“, „spajdermen“, „miki maus“, ali i manji broj dečijih novčanika „frouzen“. 

Robu za koju se sumnja da povređuje pravo intelektualne svojine carinici su u dva navrata zaplenili i 9. avgusta, prilikom dubinske kontrole na magistralnom putu Raška – Kraljevo, kod mesta Bogutovac. 

Tada je najpre u kombiju kraljevačkih registarskih oznaka, kojim je upravljao 27-godišnji srpski državljanin iz Raške, pronađeno više od 1.000 sportskih odevnih predmeta „najk“, „adidas“ „kapa“, i to najviše kompleta trenerki, zatim donjih delova trenerki, helanki istih šortseva. 

  

Istoga dana, u istom mestu carinski službenici su tokom dubinske kontrole u kamionu beogradskih registarskih oznaka kurirske službe iz Šapca, koji je vozio 25-godišnji Novopazarac, otkrili neprijavljenu robu, a za jedan njen deo se sumnja da nije autentičnog porekla. 

Radi se o pet vibratora za beton „makut“, tri motora „dizel“, tri prskalice za voće „beker“, jednom kompresoru za vazduh „makut“, jednom agregatu za struju „honda“ i hidrauličnoj dizalici.