Društvo Jug Srbije Politika Vesti

Zaštita životne sredine jedna od najzahtevnijih oblasti u pristupanju Srbije EU

Ministarstvo zaštite životne sredine Vlade Republike Srbije saopštilo je da je na jučerašnjem sastanku šefova misija zemalja EU na kojem je gost bio ministar zaštite životne sredine Goran Trivan zaključeno da je zaštita životne sredine jedna od najzahtevnijih oblasti u procesu pristupanja Srbije Evropskoj uniji.
U saopštenju se navodi da su za tu oblast neophodne investicije, kao i da svako ulaganje u zaštitu životne sredine i usvajanje evropskih standarda donosi dobrobit, kvalitetniji i zdraviji život građanima Srbije. 

Sastanak sa ambasadorima zemalja članica EU u Srbiji kojem je predsedavao šef Delegacije EU ambasador Sem Fabrici, posvećen zaštiti životne sredine u Srbiji, protekao je u otvorenom razgovoru o najvažnijim pitanjima i izazovima Republike Srbije u kontekstu otvaranja Poglavlja 27 životna sredina – klimatske promene. 

Trivan je predstavio aktuelno stanje i najznačajnije aktivnosti na rešavanju izazova u zaštiti životne sredine u Srbiji.

Ambasadori zemalja članica EU izrazili su i ovom prilikom punu podršku Srbiji u procesu pridruživanja EU. 

Učesnici sastanka su se složili da je za dostizanje ciljeva Republike Srbije u ovoj oblasti koje Srbiju uvode u svet modernih, razvijenih, ekološki svesnih i odgovornih država, neophodno jačati administrativne kapacitete i uspostaviti predvidiv i održiv način finansiranja zaštite životne sredine. 

Ambasador Fabrici je podsetio da je zaštita životne sredine u vrhu prioriteta EU, i da je, kao najbolji partner i prvi donator Srbije, rešena da nastavi da tehnički i finansijski podržava Srbiju u procesu usvajanja i primene evropskih pravnih tekovina u ovoj oblasti. 

Trivan je izrazio svoju posvećenost rešavanju najvećih izazova u zaštiti životne sredine u Srbiji, uz zajedničko razumevanje, saradnju i dobrom komunikacijom Ministarstva zaštite životne sredine sa Delegacijom EU u Srbiji i zemljama članicama EU u Srbiji. 

Dobra komunikacija sa građanima o izazovima i uspesima u unapređenju zaštite životne sredine u Srbiji takođe je neophodna, navodi se u saopštenju