Jablanički okrug Jug Srbije Medveđa Vesti

Završen 26. Savezni festival guslara Srbije

Medveđa je 11. i 12. maja bila domaćin 26. Festivala guslara Srbije. Aktivnosti su započele dočekom učesnika i gostiju i izvlačenjem kojim je utvrđen redosled nastupanja takmičara. Takmičarski deo održan je u Kulturnom centru Medveđa.
Goste je najpre pozdravio predsednik opštine Medveđa Nbeojša Arsić koji je rekao da je naš narod izgradio poseban vid kulture, koji se suštinski razlikuje od mnogih evropskih kultura.
„Gusle su srbima bile vekovima jedini zapis, knjiga i molitvenik a guslari, kao narodni pripovedači, postali su ujedno i uzori narodu. Gusle su nas okupljale oko porodičnog ognjišta, na selima i prelima, kod crkava i manastira. U epskim pesmama sadržano je svako važno pitanje koje se odnosi na život srpske nacije, na njegove poglede i njegov moralni aspekt o svakom pitanju života. Gusle su sačuvale srpski identitet i tradiciju. Želja nam je da dobiju odgovarajući prostor za promovisanje, a nadamo se da će teški napori društava guslara biti nagrađeni, jer su gusle oduvek bile graditelj i branitelj morala srpskog naroda“– reči su dr Nebojše Arsića, kojima je proglasio 26.festival guslara otvorenim.
  
U polufinalu, koje je održano u petak, učešće je uzelo preko 40 guslara, koji su se do kasno u noć borili za prolazak u finale. U samo finale je ušlo 20 najbolje ocenjenih takmičara. U finalu, održanom u subotu, pobedu je odneo Milan Mrdović iz Beograda sa prosečnom ocenom 9,94, drugoplasirani Slavko Jeknić iz Beograda ostvario je prosečnu ocenu od 9,92, a trećeplasirani je bio Aleksandar Tuašan iz Beograda sa prosečnom ocenom 9,74.
     
Takmičari i gosti festivala su u subotu tokom dana posetili Ćorov vodopad u Petrilju i proslavili krsnu slavu Guslarskog saveza Srbije (Sv. Vasilije Ostroški) u Sijarinskoj Banji.
Posetioci festivala mogli su tokom vikenda u holu Kulturnog centra da pogledaju i izložbu gusala, ikona i duboreza nekoliko umetnika poreklom iz Medveđe.
Festival je održan pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Opštine Medveđa, u saradnji sa Kulturnim centrom opštine Medveđa i Turističkom organizacijom Medveđa. Domaćin festivala bilo je Udruženje guslara i pisaca epske poezije „Gornja Jablanica“.