Jablanički okrug Jug Srbije Kultura Lebane Vesti

Završena pozorišna smotra u Lebanu

Na 38. međuokružnoj smotri amaterskih pozorišta u Lebanu za najbolju predstavu iz večernjeg programa proglašena je predstava „Sve je u redu“ teatra Gimnazijalac iz Lebana, dok je od dečjih predstava prvo mesto osvojila predstava „Pepeljuga u zemlji čuda“ iz Surdulice. Najbolja predstava večernje scene, „Sve je u redu“ biće izvedena na republičkom takmičenju u Kuli.
Uručenjem nagrada, sinoć je završena je 38. međuokružna smotra amaterskih pozorišta u Lebanu, na kojoj su učestvovali ansambli iz pet okruga južne Srbije. Organizatori ove izuzetne manifestacije su lebanski Dom kulture i surdulički Kulturni centar.
Prvo mesto osvojio je teatar Gimnazijalc iz Lebana sa predstavom „Sve je u redu“, drugo mesto ravnopravno dele predstave „Stend ap Serbije“, Akademskog pozorišta SKC iz Niša i predstava „Anđela“ Amaterskog pozorišta „Hranislav Dragutinović” iz Prokuplja, treće mesto pripalo je teatru ZUG iz Vranja koji je odigrao predstavu „Kuća Marije pomoćnice“.
Inače pobednička predstava u okviru večernje scene „Sve je u redu“ u izvođenju tetara Gimnazijalc iz Lebana nastavlja sa uspesima. Nakon trijumfa u Kragujevcu na smotri gimnazijskih teatara i na smotri u Lebanu je po mišljenju selektora Aleksandra Volića zaslužila je, pored prvog mesta za najbolju predstavu, još 4 nagrade.

  

U okviru dečje scene prvo meto osvojila je predstava „Pepeljuga u zemlji čuda“ surdiličkog Kulturnog centra, drugo mesto dele predstave „Mali princ“ pozorišne trupe Kamičak i predstava „Čija je ono baba“ dečje scene pozorišta „Hranislav Dragutinović” iz Prokuplja, treće mesto osvojila je predstava Dominika Bogdanovića „Zelena trava carstva mog“ u izvođenju dečje scene Kulturnog centra iz Medveđe.
Pozorišni reditelj i selektor smotre u Lebanu Aleksandar Saša Volić izjavio je za Info centar juga da je veoma zadovoljan kvalitetom ovogodišnjih predstava
„Kvalitet predstava koje je mogla da vidi publika u Lebanu je zaista odličan, ali posebno bih istakao pobedničku predstavu „Sve je u redu“ koja je se svojim sadržajem i načinom na koji je urađena izdvojila. Na sceni je 20-ak glumaca uglavnom mladih ljudi što je zaista inpresivno“ kaže Saša Volić i dodaje „Što se tiče drugog mesta nisma mogao da se odlučim pa sam doeno odluku da drugo mesto dele predstave  „Stend ap Serbije“, Akademskog pozorišta SKC iz Niša i predstava „Anđela“ Amaterskog pozorišta „Hranislav Dragutinović” iz Prokuplja. „Stend ap Serbie je rađena po motivima poezije Jovana Jovanovića Zmaja u kojoj glumcio sviraju, pevaju  i igraju. U nekim delovima sam prepoznao čak i elove serije „Neven“ koja se sa uspehom prikazivala na TV Beograd. Po mom mišljenju treće meto je zaslužila predstava „Kuća Marije pomoćnice“ vranjskog pozorišta ZUG, rađena po motivima priče Ivana Cnkara. Gluma je bila dobra, ali nije bilo na nivou prethodnih godina kada su zaista bili odlični“ istakao je Aleksandar Volić u razgovoru za Info centar juga.
U okviru programa 38. smotre amaterskih pozorišta na sceni lebanskog Doma kulture odigrano je osam dečjih i toliko večernjih predstava, komedije i drame po tekstovima domaćih i stranih pisaca. Ovogodišnji selektor smotre bio je Aleksandar Volić koji nije imao nimalo lak zadatak da odabere najbolje predstave.