Društvo Jablanički okrug Jug Srbije Leskovac Srbija Vesti

Završeni radovi na izgradnji mosta na rasteretnom kanalu Tulovske reke

Radovi na izgradnji mosta na rasteretnom kanalu Tulovske reke su završeni a tim povodom održana je konferencija za medije na kojoj je o ovoj investiciji govorio gradonačelnik Leskovca dr Goran Cvetanović:

„Vrednost radova koje je finansirao grad Leskovac je 27,4 miliona dinara, ali je u projekat izgradnje pomenutog rasteretnog kanala uloženo još mnogo sredstava.

Poznato je da Tulovska reka godinama unazad plavi useve i domaćinstva stanovnika sela duž obale ove reke i zato smo se i upustili u ovaj važan i kompleksan projekat, koji danas i zvanično možemo proglasiti završenim.

Prvo smo u eksproprijaciju zemljišta uložili 25 miliona dinara, a zatim smo započeli izgradnju rasteretnog kanala u dužini od 2,2 km. Izgradnja ovog vodoprivrednog objekta je nedavno završena i u nju smo uložili dodatnih 45 miliona dinara (Srbijavode 20, a grad Leskovac 25 miliona dinara). Na kraju je sagrađen most u funkciji rasteretnog kanala koji danas puštamo u saobraćaj, dužine 17,9 metara, širine 10 metara. Kolovoz je širine 6 metara i sa svake strane je pešačka staza širine 2 metra.“

U pešačkoj stazi su predviđene tri PVC cevi prečnika 110mm za provlačenje potrebnih instalacija. U jednoj će Telekom Srbija provući svoj optički kabal, odnosno izmestiti postojeći. O tim tehničkim detaljima govorio je direktor Javnog preduzeća „Urbanizam i izgradnja“ Novica Nikolić:

„Ovde je najpre srušena asfalterska saobraćajnica, nakon toga su izvedeni zemljani i betonski radovi, odnosno betonirana je konstrukcija mosta, pešačke staze i krila i postavljena je zaštitna ograda. Urađeni su prilazi mostu i na kraju asfaltiranje kolovoza i prilaza mostu. Prošle srede, odnosno 16. decembra, imali smo ispitivanje probnog oprterećenja na mostu. Taj posao je preuzela laboratorija za ispitivanje konstrukcija Građevinskog fakulteta u Nišu i rezultati ispitivanja su dobri. Ostalo je da kompanija Telekom izmesti svoju instalaciju i očekujemo da oni to završe u kratkom roku.“

 

Grad Leskovac