Kultura Lebane Vesti

Završeno kulturno leto u Lebanu

Sinoć je u prepunoj sali Doma kulture „Radan“ završeno ovogodišnje kulturno leto u Lebanu.

Lebane – Koncertima KUD „Jablaničko kolo“, etno pevačke grupe „MIka“ i gradskog hora i orkestra „Justiniana Prima“ sinoć je u Lebanskom domu kulture završeno ovogodišnje kulturno leto. Koncert je trebalo da bude na plaotou, kao i prethodnih večeri, ali zbog kiše koja je padala u Lebanu koncert je održan u sali. Sala je bila ispunjena do poslednjeg mesta.

DSCN2326 DSCN2328

Lebančani su mogli da uživaju u pesmama etno pevačke grupe „Mika“, koaj neguje tradicionalnu muziku iz svih krajeva Srbije. Na ovaj način ova grupa želi da usadi kod mladih ljubav prema ovakvoj vrsti muzike i da sačuva našu tradiciju.
Potom  je svojom igrom i pesmom KUD „Jabalničko kolo“ još jednom oduševilo lebančane. Lebanski KUD slobodno se može reći je vrhunski  folklrni ansambl, jer pored Lebana nastupalii su širom Srbije, ali i u inostranstvu. Gde kod se pojave izazivaju veliku pažnju jer pored pesme i i igre imamu i vrhunske narodne nošnje.

DSCN2320 DSCN2318

Svoj koncert sinoć je imao i gradski hor i orkestar „Justiniana Prima“ koji neguje tradicionalne, starogradske i izvorne pesme. Za sve ove godine postojanja hor je nastupao širom Srbije, od Kosova do Vojvodine.
Direktor doma kulture „Radan“ kazao je za naš portal da je zadovoljan ovogodišnjim kulturnim letom, kako programom tako i posetom lebančana koji su pokazali da su se uželeli ovakvih manifestacija. 

DSCN2316 DSCN2315

Za 11 dana, koliko je trajalo kulturno leto, Lebančani su imali priliku da vide pozorišne predstave, za decu i odrasle, koncerte, folklorne večeri, kao i večeri starogradske, evergrin i etno muzike. U sklopu kultrunog leta organizovan je i dečji maskenbal. Svoje veče imali su i Romi, a ono što je posebno zanimljivo bilo ove godine je takmičenje za prvu trubu Lebana. Organizator ove tradicionalne kulturne manifestacije je Dom kulture „Radan“ uz podršku lokalne samouprave. Program se odvijao na platou ispred kulturnog centra u Lebanu.