Jablanički okrug Jug Srbije Vesti

Završni radovi u voćnjacima i vinogradima

Mesec Septembar se odlikuje po završnim radovima tekuće proizvodne godine u voćarstvu i vinogradarstvu. Naime u ovom mesecu se svode bilansi uspešnosti proizvodnje. Od radova, koji su ostali, je samo berba za pojedine vrste voća i grožđa, navode u Poljoprivrednoj savetodavnoj i stručnoj službi Leskovac.

Pošto su meseci Avgust i Septembar bili skoro bez kiše, a nije bilo uslova za navodnjavanje, sazrevanje jabuke se je malo produžilo, tako da proizvođači ove vrste voća, tek ovih dana razmišljaju o početku berbe, kaže dipl. ing. polj. Nenad Stefanović, savetodavac PSSS Leskovac.

Preporučuje se proizvođačima koji svoju proizvodnju čuvaju i improvizovanim objektima za čuvanje plodova po mogućstvu upotrebe novu ne korišćenu ambalažu, ako nisu u mogućnosti to da urade da staru ambalažu potope u 0,7 % rastvor preparata na bazi bakra i istu ostave da se osuši pa tek onda koristi. Pri branju oraha obratiti posebno pažnju kako se isti čuvaju, orahe treba čuvati u provetrenim prostorijama i to u holandezima ili mrežastim vrećama.

Kod maline i kupine treba se iskoristiti ovako fino vreme, da se kod isih, izdanci prorede i usprave uz naslon, kako bi se jesenji radovi mogli obaviti bez smetnji, kod ovih voćaka u ovom mesecu treba izvršiti i zadnje tretiranje Cu preparatima, kako bi se uticalo na bolje sazrevanje letoržasta a samim tim isti spremili za niže zimske temperature.

Pošto je godina bila izuzetno teška za zaštitu ,ovu meru treba primeniti i na ostale vrste voća. Ko je šljivu brao krajem Avgusta i stavio u kominu, oko 20 Septembra bi trebao da vrši destilaciju iste, da ne bi došlo do sirćetnog vrenja a samim tim i gubitka alkohola, navodi Stefanović.

Što se tiče vinove loze, sorte za kvalitetna vina, vinogradari trebaju stalno kontrolisati prisustvo šećera u grožđu, jer to će odrediti momenat početka berbe. Nije poželjno da šećera bude više od 22% da bi ostao dobar odnos šećera i kiselina u širi, što kasnije i uslovljava kvalitet vina. Ko nije u mogućnosti to sam da uradi može da donese prosečne uzorke grožđa u PSSS Leskovac gde će mu se Refraktometrom to za kratko vreme izmeriti, bez ikakve novčane nadohnade. Kod crnih sorti koje ranije sazrevaju (Burgundac, Game, Game bojadiser) Septembar je mesec u kom se ove sorte beru. Kod mladih vinograda gde nisu postavljeni stubovi i potporna žica sada je pravi momenat da se to uradi zaključuje savetodavac za voćarstvo PSSSLeskovac Nenad Stefanović.