Jablanički okrug Jug Srbije Vesti

Zbog kiše kasni početak žetve

Vremenske nepogode koje su zadesile Jablanički okrug nanele su štetu žitu, tako da se kako ističu u Poljoprivrednoj stručnoj savetodavnoj službi očekuje u zavisnosti od parcele umanjen rod od 20 do 50 odsto.

Obilne padavine praćene gradom nanele su štetu na pojedinim parcelama, pa je došlo i do poleganja žita.

“S obzirom da je setva obavljena u optimalnom agrotehničkom roku i u idealnim uslovima tokom jeseni, biljke koje su dobro iznikle spremne su ušle u zimski period“, kazala je savetnik za ratarstvo PSSS Leskovac Jelena Stojiljković .

Savetodavci su insistirai da se prehrana obavi u dva roka, tako da kod onih proizvodjača koji se nisu držali saveta stručnjaka upravo je došlo do poleganja žita gde je i otežana žetva. Šteta je medjutim evidentna u celom Jablaničkom okrugu.

Sorte pšenica koje se seju na našim područjima su uglavnom otporne, dobro selekcionisane i prilagodjene ovom području. Ukupna površina ozimih strmina na teritoriji Jablaničkog okruga je 25 hiljada hektara, dok je pod ozimom pšenice 22 hiljade hektara i to je za oko 15 procenata više nego prošle godine, podaci su PSSS Leskovac. Žetva ječma koja je počela 13. juna u većini parcela se privodi kraju, dok zbog obilnih padavina žetva pšenice sa kojom je trebalo da se krene oko 25. juna još uvek nije počela.