Bojnik Jablanički okrug Jug Srbije Srbija Vesti

Zemljište u javnoj svojini može se dati u zakup samo putem javnog nadmetanja

Predlog odluke o uređenju i korišćenju poljoprivrednog zemljišta na području opštine Bojnik koji je usvojen na poslednjoj sednici Skupštine opštine na sveobuhvatan način reguliše pitanja vezana za prava i obaveze upravljanja poljoprivrednim resursima.

Kako ističe ovlašćeni predstavnik Fonda za razvoj poljoprivrede opštine Bojnik Sonja Ilić prema poslednjim podacima od ukupnog poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini na teritoriji opštine Bojnik koje iznosi 2.401 hektara predloženo je za davanje u zakup ili na korišćenje oko 642 hektara o čemu će odlučivati komisija u ukupno 290 javnih nadmetanja.

Ona je iznela i podatak da su ove godine rešavana dva zahteva. Prvi se odnosio na korišćenje zemljišta od strane bojničke Tehničke škole, a drugi je bio predmet prečeg zakupa podnet od firme Mesokombinat d.o.o. Leskovac. Po prvom zahtevu Tehnička škola dobila je zemljište na besplatno kirišćenje u 5 katastarskih opština u površini od oko 59 hektara, a po drugom zahtevu Mesokombinat je dobio zemljište u takođe 5 katastarskih opština od oko 75 hektara.

Kako je rekla Sonja Ilić uskoro će biti formirana komisija koja će odrediti cene zakupa i proceduru postupka zakupa zemljišta u javnoj svojini. Ova odluka predviđa proceduru za javno nadmetanje u prvom i drugom krugu, a sve potrebne informacije o uslovima ovog procesa mogu se dobiti u Fondu za razvoj poljoprivrede opštine Bojnik.