Društvo Jablanički okrug Jug Srbije Vesti

Ženama na selu je neophodno omogućiti razvoj

Povodom Međunarodnog dana žena na selu – 15. oktobra, delegacija Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja na čelu sa državnom sekretarkom Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Stanom Božović, i v.d. pomoćnice ministra u Sektoru za antidiskriminacionu politiku i unapređenje rodne ravnopravnosti Ninom Mitić održala je tribinu u Kruševcu.

Tribina je održana u sali gradske opštine u Kruševcu, gde je gradonačelnice Grada Kruševca Jasmina Palurović otvorila skup. Tribini su prisustvovali,  i zamenica gradonačelnice, predsednik Skupštine grada Kruševca, odbornice, članovi Saveta za rodnu ravnopravnost sa predsednicom Saveta Mirelom Ralić, pomoćnik gradonačelnice za poljoprivredu i žene iz seoskih područja, preduzetnice i vlasnice poljoprivrednih gazdinstava.

Tom prilikom gospođa Stana Božović je istakla izuzetnu važnost žena na selu u ukupnom razvoju društva  i ururalnom razvoju kroz aktivno učešće žena i korišćenje njihovih potencijala u svim oblastima (ekonomskoj, socijalnoj, kulturnoj, zdravstvenoj) – povećanjem dostupnosti usluga i programima i mobilnosti žena sa sela.

„Usled društvenih stereotipa – žene na selu su često ekonomski  zavisne, ne poseduju imovinu na svoje ime, nizak je nivo dostupnosti zdravstvenoj zaštiti. Ako imaju penziju, mahom su porodične poljoprivredne, i iznose oko 7.500 dinara, ili 64 evra, ili lične koje su niže od 15.000 dinara, što je manje od administrativne linije siromaštva’’, rekla je Božović.

“Žene na selu treba da imaju sve ono što im omogućava lični i ekonomski razvoj, kao i pristup obrazovanju, zdravstvu, kulturi – kao žene u gradu. To je ono čemu  Republika Srbija kroz svoje planove i programe stremi”, izjavila je Božović.

Međunarodni dan žena na selu se svake godine obeležava širom sveta od četvrtog zasedanja Svetske konferencije u Pekingu 2007. godine,  kada je datum ustanovljen, da naglasi ulogu žena na selu u poljoprivrednom i ruralnom razvoju, povećanju bezbednosti hrane i otklanjanju siromaštva u seoskim sredinama.   

Delegacija Ministarstva  je u sklopu obeležavanja i dajući podršku ženskom preduzetništvu,  posetila i preduzetnicu Margaretu Stanojević u selu Belasica, koja se iz grada preselila na selo, jer je tamo videla mogućnost za razvoj sopstvene proizvodnje džemova, sokova, ajvara i koja je dobitnica priznanja za svoje proizvode.