Jablanički okrug Jug Srbije Medveđa Sijarinska banja Vesti

Životna sredina – od politike do implementacije tema Konferencije u Beogradu

Ministarstvo zaštite životne sredine i Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) su uz podršku Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, organizovali zajedničku konferenciju pod nazivom “Poglavlje 27-životna sredina: od politike do implementacije”, koja je održana u beogradskom Sava Centru.

Ova aktivnost se realizuje u okviru programa “Podrška lokalnim samoupravama na putu pridruživanja EU-druga faza”, koju podržava Vlada Švedske.

Učešće na konferenciji ispred lokalne samouprave u Medveđi, uzeo je predsednik opštine, dr Nebojša Arsić.

Primena zakona i rešenja u oblasti ekologije, implementacija u domenu zaštite životne sredine biće težak proces, on je dugoročan, ali i pozitivan, i sigurno će imati srećan kraj, rekao je ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Branko Ružić.

„To nije samo poglavlje, govorimo pre svega o tome kako živimo i kako želimo da živimo naše živote. Da li posedujemo ekološku svest, kakav vazduh udišemo, kakvu vodu konzumiramo. Važni su partneri i aktivnosti. Ako nemate ljude, novac vam mnogo ne pomaže. Jako je važno imati kapacitete za dalji rad na projektima. Zato je značajno da ćemo relaksirati kriterijume za novo zapošljavanje. LJudski resursi za značajne projekte osnov su svrsishodnog upravljanja politikama, kadrovima i finansijama“, rekao je Ružić.

Ambasador Švedske u Srbiji Jan Lundin saglasan je sa ocenom da je po sredi dugoročan i pozitivan proces koji će imati srećan kraj.

„To je proces pun razgovora i debate, nekad u skladu sa politikom, a nekad uprkos politici. Treba koristiti znanje koje postoji. Mi u Švedskoj imamo već iskustvo i prošli smo kroz ono što vi sad prolazite. I mi želimo da podelimo naša iskustva sa vama.“, istakao je Lundin.

Kada je reč o uklanjanju čvrstog otpada, Lundin smatra da Srbija treba da bude privlačna za turiste i da „nije lepo nešto što se nalazi pored puta, poput divljih deponija“.

Kaže da je veliki izazov na lokalnoj administraciji, da su potrebni ljudi, a nekad i čisto tehnička rešenja.

Generalni sekretar Stalne konferencije gradova i opština (SKGO) Đorđe Staničić istakao je da predstavlja organizaciju koja okuplja sve lokalne samouprave u Srbiji.

„Potrebno je, odgovoriti zahtevu vremena. Želja nam je da vidimo na koji način može da se implementira sve što se tiče lokalne samouprave u kontekstu poglavlja 27.“, napomenuo je Staničić.

 

(Kraj)