Bojnik Jug Srbije Lebane Medveđa Vesti

„Zmaj sa Radana“ iz Bojnika organizuje planinarsku akciju „Četvrti međunarodni uspon na Radan“

Planinarsko-biciklistički klub „Zmaj sa Radana“ iz Bojnika, uz podršku opštine Bojnik, u okviru kulturno-turističke manifestacije „Bojničko leto“, organizuje planinarsku akciju „Četvrti međunarodni uspon na Radan“, planinarski događaj, koji je postao tradicionalan.

Ove godine PBK „Zmaj sa Radana“ organizuje uspon na Petrov vrh 1150m i Kamen 954m koji se inače nalaze na grbu kluba. Zbog blagog terena i ne prevelike visinske razlike od oko 520 m, staza je dostupna planinarima i izletnicima svih uzrasta i svih nivoa planinarskog iskustva.

Mesto okupljanja i polaska je selo Borince, koje se nalazi na udaljenosti od 17 km od Bojnika, u samom podnožju planine Radan. Asfaltni put do sela Borinca je vidno obeležen i i moguće je doći automobilima, kombijima, autobusima i drugim prevoznim sredstvima. Detaljnije informacije na web strani sela Borince.

Planina Radan prostire se na jugu Srbije, između oblasti Toplica i Pusta reka. Okružena je planinama Sokolovicom, Arbanaškom planinom, Pasjačom, Vidojevicom i Goljakom. Granice Radana su reke Toplica na severu i Jablanica na jugu. Radan je uglavnom obrastao stoletnom listopadnom šumom, na pojedinim delovima ima i četinara, a i pašnjaka. Najviši vrh Radana je Šopot, sa visinom od 1409 m, pored njega tu su još Petrova gora 1150m, Kamen 954m i Sokolov vis 1370m.

Opis staze: „Staza do Petrovog vrha“, dužina 15 km, visinska razlika 520 mnv i spada u srednje teške staze. Staza vodi kroz selo Borince, pored seoske crkve, zatim kroz mahalu Ostatovci, sa starim kućama kovanicama, preko šumskih puteva , kroz „kamenu šumu“ do vrha Petrova gora, koji je šumovit i gde je temperatura niža za 15-ak stepeni u odnosu na temperaturu u podnožju planine i na kome se nalazi i crkva posvećena Svetom Petru i Pavlu. Poglad sa vidikovca Kamen je jedan od najlepših pogleda u Srbiji. U povratku, vraćamo se delimično istim putem a delom kroz šumu. Predviđeno vreme prelaska 5 sati. Vode ima u selu Borincu! Staza je odlično uređena i obeležena.

PROGRAM AKCIJE: Subota 29.07.2017. godine 

08.00 – 08.50 – Okupljanje i prijavljivanje učesnika u selu Borince,
Do sela vodi asfaltni put kojim saobraćaju i autobusi.
Do Bojnika se može doći:
1) iz pravca Niša: starim putem za Leskovac, preko Doljevca i Brestovca. U centru Brestovca skreće se desno. Put je celom dužinom asfaltni i njime saobraćaju autobusi. Udaljenost Niš – Bojnik – dom na Radanu iznosi 65 km u jednom pravcu.
2) iz pravca Leskovca: asfaltnim putem, udaljenost do centra Bojnika je 21 km;
3) iz pravca Lebana: asfaltnim putem, udaljenost do centra Bojnika je 12 km;
4) iz pravca Prokuplja: asfaltnim putem preko planine Vidojevice, udaljenost do centra Bojnika je 39 km.

 08.50 – 09.00 – Svečano otvaranje akcije i polazak na stazu.
 11.15 – 11.45 – Izlazak na vrh Sveti Petar (1150 m).
 11.45 – 12.15 – Boravak na vrhu. Ručak, zajedničko fotografisanje, poseta crkvi…
12.15 – 12.15 – Polazak ka vrhu Kamen.
12.45 – 12.45 – Izlazak na vrh Kamen (954 m).
12.45 – 13.15 – Boravak na Kamenu, jednom od najlepših vidikovaca u Srbiji.
13.15 – 13.15 – Polazak sa Kamena ka Borincu.
15.00 – 15.00 – Dolazak u selo Borince.
15.00 – 16.30 – Ručak.
16.30 – 17.00 – Podela zahvalnica i priznanja.
17.00 – 18.00 – Druženje uz kulturno-umetnički program.
18.00 – Završetak Akcije

VAŽNE NAPOMENE :

PBK „Zmaj sa Radana“ obezbeđuje vodiče na stazi kao i medicinsku ekipu koja će biti stacionirana u Borincu.

Na stazi je neophodno pridržavati se uputstava vodiča kao i odredaba „Pravilnika o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti“. Učesnici akcije učestvuju na akciji na sopstvenu odgovornost. Svi učesnici moraju imati odgovarajuću obuću i odeću i opremu za kretanje u letnjim uslovima, i osrednju fizičku spremu.

Svaki učesnik treba da ponese najmanje dva litara vode. Vode ima u Borincu, na početku staze.

Obući se u skladu sa vremenskim uslovima toga dana. Obavezna obuća za pešačenje, kreme za sunce, sendviči, slatkiši, naočare za sunce…

Poneti Planinarske knjižice, jer na vrhu postoji pečat vrha Sveti Petar.

Svi klubovi treba da dostave spisak učesnika, kao i da prijave kandidate za najstarijeg i najmlađeg učesnika.

Učesnici koji su došli samostalno, treba da se prijave našim volonterima u Borincu zbog utvrđivanja broja učesnika i planiranja ručka.

Učesnici iz Bojnika i Lebana koji nemaju sopstveni prevoz treba da se jave organizatorima najmanje tri dana ranije zbog organizovanja prevoza.

Organizator obezbeđuje BESPLATAN RUČAK ZA SVE UČESNIKE i potrebno je poneti Porcije i pribor za jelo.
Mole se klubovi koji organizovano dolaze, da dva dana ranije, prijave približan broj učesnika zbog planiranja i organizovanja besplatnog ručka.

I N F O R M A C I J E:
– Ivica Aranđelović, predsednik kluba, 063/109-88-30
– Saša Dajević, potpresednik kluba, 065/87-81-321
– Boban Petrović, potpredsednik kluba, 062/37-56-78