Srbija Vesti

Znatne uštede pri javnoj nabavci vozila za inspektore

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Vlade Republike Srbije saopštilo je danas, povodom netačnih navoda koji su se pojavili u jednom mediju u vezi sa tenderom Ministarstva za nabavku vozila putem operativnog lizinga, da ova vrsta lizinga podrazumeva znatne uštede i koristi se u mnogim zemljama Evropske unije.

U saopštenju se ističe da je procenjena vrednost javne nabavke, koju je raspisalo Ministarstvo, do 60 miliona dinara, kao i da marke vozila nisu unapred definisane, pri čemu nije sklopljen dogovor sa ponuđačem koji će realizovati traženo.

Operativni lizing, pored nabavke automobila, obuhvata i njihovo servisiranje, registraciju, osiguranje, popravke i ostale operativne poslove.

Pored navedenog, sva vozila će biti opremljena GPS uređajima, što će omogućiti kontrolu, transparentnost i racionalnost korišćenja vozila.

Automobili koji budu nabavljeni putem ove javne nabavke biće pretežno namenjeni inspektorima rada i inspektorima u oblasti socijalne zaštite (približno 90 odsto).

Cilj nabavke novih vozila jeste da inspektori efikasnije i bezbednije obavljaju posao, koji trenutno vrše u otežanim uslovima, s obzirom na to da su vozila koja poseduju stara, dosta njih je često u kvaru, a 12 je potpuno van funkcije.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević istakao je da su prioriteti bolji standard, uslovi rada, bezbednost i materijalni položaj zaposlenih, ali i svih građana Srbije, a da je nabavka vozila na ovaj način jedan od načina za ostvarivanje tog cilja.

 

(Kraj)