Niš Vesti Zdravlje

U domovima zdravlja Niša 27. do 31. avgusta edukacija roditelja o pravilnoj hidraciji beba i dece

VODA: SIGURNA ZAŠTITA OD DEHIDRACIJE NAJMLAĐIH

 

Niš – Kako nastaje dehidracija kod beba i dece? Koji su to prvi simptomi i šta treba uraditi u slučaju kada je do dehidracije već došlo? Na ova i brojna druga pitanja studenti medicine i nutricionizma, u saradnji sa Udruženjem nutricionista i dijetetičara Srbije, biće na raspolaganju za razgovor sa zainteresovanim roditeljima na temu važnosti pravilne hidracije beba i dece, u periodu od 27. do 31. avgusta. Edukacija roditelja biće organizovana na pedijatrijskom odeljenju u centralnom domu zdravlja Medijana (Vojvode Tankosića 15), u terminima od 8:00 do 12:00 časova i od 14:00 do 18:00 časova.

Zašto su deca podložnija dehidraciji od odraslih? Glavni razlog leži u metaboličkim procesima, jer mališani imaju drugačiji mehanizam termoregulacije od odrasih. Takođe, dete ima mnogo manje kilograma nego odrasla osoba, te je jasno da gubitak tečnosti na manju kilažu pre dovodi do dehidracije organizma.

Adekvatan unos tečnosti od ključnog je značaja za pravilno funkcionisanje organizma u celini. Voda je esencijalni nutritijent kako kod odraslih, tako i kod dece. Sadržaj vode u organizmu kod dece je mnogo veći nego kod odraslih, dok količina vode potrebna za pravilno funkcionisanje dečjeg organizma zavisi pre svega od uzrasta. Organizam i mozak bebe i deteta brzo se i neprekidno razvija, a za taj napor mu je neophodan optimalan unos minerala, koji se velikim delom nalazi u vodi.

Edukacije roditelja u domovima zdravlja su osim u Nišu, održane i u Beogradu, Novom Sadu i Kragujevcu.