Jug Srbije Lebane Srbija Vesti

Na prvom humanitarno-pozorišnom festivalu Daske humanosti predstava „Mrtvo more za početnike“ proglašena najboljom

Proteklog vikenda na sceni Pozorišta lutaka u Nišu, održan je prvi humanitarno-pozorišni festival Daske humanosti a prihod od prodaje karata usmeren je Dečijoj internoj klinici i odeljenju neonatologije.

 

Program festivala činile su četiri takmičarske predstave, a u pratećem programu gledaoci su mogli da uživaju u izložbi „Proaktivna lica“ autora Filipa Cvetkovića, revijalnoj predstavi „Kalča i Sremac“ i u Književnom satu sa Dušanom Matijevićem. Festival je osmišljen u organizaciji JCI Niš, koja je naglasila da je cilj Daski humanosti – da poboljša uslove i zdravstvenu zaštitu najmlađih, kao i da doprinesu kulturnom životu grada.

Za najbolju predstavu festivala nadmetali su se „Laki komad“ Akademskog pozorišta SKC Niš kao i predstava Totovi“ Akademskog pozorišta SKC Kragujevac, „Mrtvo more za početnike“ Teatra Gimnazijalac iz Lebana, te „Beogradska trilogija“ teatra Scena24.

Tročlani žiri koji čine Hadži Ivan Redi, Branko Krsmanović i Stefan Krasić za najbolju predstavu festivala proglasio je „Mrtvo more za početnike“. Ova predstava dobila je i nagradu za najbolju muziku (Luka Ilić) i najbolju sporednu mušku ulogu (Nikola D. Stošić).

Nagrade za najbolju mušku i žensku ulogu u predstavi ,,Laki komad” dobili su Nemanja Dimitrijević i Milica Kostadinović.

Od sredstava koja su prikupljena prodajom karata biće nabavljeni pulsni oksimetri, aspiratori, vagice i tehnička roba za odeljenje neonatologije.

 

Izvor: Kultura381.com

FOTO: Facebook/Aхмед Нурудин, Nikola D. Stošić