Kosovo Srbija Vesti

Saopštenje gradonačelnika srpskih opština južno od Ibra

Gradonačelnici srpskih opština južno od Ibra podržali su kolege sa severa Kosova i Metohije, ističući da su svi Srbi sa KiM ujedinjeni u želji da odbrane svoje pravo na postojanje na vekovnim ognjištima i nameri da javno na miran i demokratski način iskažu neslaganje i revolt zbog teške situacije u koju ih je dovela trgovinska blokada Prištine.

Svi Srbi sa Kosova i Metohije ujedinjeni su u želji da odbrane svoje pravo na postojanje na vekovnim ognjištima i nameri da javno na miran i demokratski način iskažu svoje neslaganje i revolt zbog teške situacije u koju nas je dovela trgovinska blokada Prištine.

Svi Srbi na Kosovu i Metohiji su jednako izloženi pogubnim posledicama takvog neodgovornog poteza Prištine, i zato je naš vapaj za pomoć jedinstven.

U potpunosti podržavamo način na koji su naši prijatelji i politički saborci iz opština na severu Kosova i Metohije rešili da se odupru grubom i necivilizacijskom uskraćivanju elementarnih egzistencijalnih prava našem narodu.

Iako nećemo preduzeti iste mere zbog različitih okolnosti u kojima živimo, i mi ćemo se solidarno boriti da prestane diskriminacija i kršenje ljudskih prava našeg naroda usled uvođenja 100 odsto takse na proizvode iz centralne Srbije, čime se na najdirektniji način guši pravo na opstanak Srba na Kosovu i Metohiji.

Uvereni smo da su gradonačelnici u srpskim opštinama na severu doneli potpuno ispravnu odluku, sagledavajući najbolje načine da se na Prištinu izvrši efikasan pritisak da opozove mere zbog kojih svi trpimo jednaku štetu.

I narednim danama nastavićemo da se konsultujemo i da delujemo sinhronizovano sa našim kolegama i prijateljima sa severa, odlučni da se za osnovna prava našeg naroda borimo zajednički i u jedinstvenom frontu, DO POBEDE.

Bratislav Nikolić, gradonačelnik Štrpca

Srđan Popović, gradonačelnik Gračanice

Vladica Aritonović, gradonačelnik Raniluga

Svetislav Ivanović, gradonačelnik Novog Brda

Božidar Dejanović, gradonačelnik Klokota

Dragan Petković, gradonačelnik Parteša

 

(Kraj)