Medveđa Vesti

Svečanom sednicom danas obeležen Dan opštine Medveđa

Danas je u Medveđi svečanom sednicom koja je održana u kulturnom centru obeležen dan ove opštine, 72 godine oslobađanja ovog kraja u Drugom svetksom ratu.  Sednici je prethodio prijem za goste u kabinetu predsendika opštine Nebojše Arsića.

Dan opsttine Medvedja 02

Pored kulturno umetničkog programa koji je priređen u sali Doma kulture,   tradicionalno je održana i svečana sednica Skupštine opštine Medveđa, na kojoj su dodeljene nagrade i priznanja najboljim pojedincima i ustanovama za doprinos promociji Medveđe u protekloj godini. 27. učenika osnovne i srednje škole dobili su novčane oznose u visini od 2000 do 10.000 dinara za uspeh na takmičenjima. Sa 10000 dinara nagrađen je i Slobodan Radoičić iz Medveđe, koji je 45 puta dao krv. Takođe sa 10000 dinara nagrađen je i rudar rudnika Lece Nikola Crnobrnja. Pohvale opštine Medveđa dobili su: Zoran Stanković za doprinos razvoju opštine Medveđa, porodica pokojnog Ljuljzima Sahitija za doprinos u unapređenju međunacionalnih odnosa i društveno političkih aktivnosti od značaja za lokalnu samoupravu, Dobrosav Turović za rad i zalaganje na sakupljanju i očuvanju dokumentacije vezano za istroiju Medveđe, zatim Dragan Bojović, direktor  rudnika „Lece“, Predškolska ustanova „Mladost“ za doprinos u akcijama humanitarnog i društvenog značaja, kao i Odsek za hitnu medicinsku pomoć i kućno lečenje za rad i zalaganje u oblasti zdravstva.

Dan opsttine Medvedja 03  Dan opsttine Medvedja 04

Obraćajući se prisutnima predsednik opštine Medveđa Nebojša Arsić je naglasio da ne smemo zaboraviti žtrve boraca za slobodu Medveđe, ali da moramo svi zajedno da obezbedimo bolji život mladim generacijama. “Cilj sadašnjeg kao i svih ranijih rukovodstava opštine je stvaranje boljeg života građanima, da sačuvamo ljude koji ovde žive, jer bez njih Medveđa ne bi bila ono što danas jeste. Danas stvaramo uslove u kojima će đaci u Medveđi dobijati nabolje obrazovanje, da bi bili ravnopravni sa vršnjacima iz cele zemlje ali i šire.  Dan opsttine Medvedja 010Želimo da naši građani i u trećoj dobi žive mirnu i dostojanstvenu starost. Krećemo u realizaciju projekata koji će stvoriti bolje uslove za oživljavanje poljoprivrede, za rekonstrukciju putne i druge infrastrukture, za otvaranje mini pogona u Medveđi, da unapredimo turističku ponudu našeg bisera Sijarinske Banje. Da pomognemo da rudnik Lece stabilno krene dalje“ naglasio je Arsić. Predsednik Arsić je istakao da jedino zajedničkim radom i zalaganjem mogu da se ostvare zacrtani ciljevi i podvukao da su mladi pokretačka snaga Medveđe i da oni trebaju da imaju presudnu ulogu jer sve što se radi treba da bude u interesu njihovog opstanka u ovoj multietničkoj opštini.

Dan opsttine Medvedja 06

Govoreći na ovom skupu  predsednik koordinacionog tela za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđu Zoran Stanković istakao je da će Vlada Srbije i koordinaciono telo učiniti sve da Medveđa bude bolje mesto za život, ljudi koji ovde žive. Stanković je naglasio da je osnovna misija koordinaciong tela, koje inače nema izvršnu vlast, da se stanovništvo koje se iseljava zadrži ovde. On se osvrnuo i na tri važna projekta za ovu varošicu koja treba da zažive u punom obimu a to su rudnik Lece, Sijarinska banja i fabrika peleta. Oni terba da budu pokretači privrede ovog kraja, naglasio je Stanković.

Dan opsttine Medvedja 05  Dan opsttine Medvedja 07

Dan opsttine Medvedja 09  Dan opstine Medvedja

Svečanoj sednici su pored odbornika lokalne skupštine prisustvovali i predsendik koordinacionog tela za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđu Zoran Stanković, sa svojom pomoćnicom Tamarom Milošević Grbić, zatim predsednik opštine Lebane Goran Janjić, predsednik opštine Vlasotince Zoran Todorović, te predstavnici Vojske Srbije, MUP-a, verskih zajednica, političkih partija, kao i mnogobrojni građani.