Kultura Lebane Vesti

Veče folklora u Lebanu

Ansambl narodnih igara i pesama Kosova i Metohije „Venac“ nastupio je večeras u Lebanu zajedno sa domaćinima Kulturno umetničkim društvom“Jablaničko kolo“ iz Lebana.

Lebane – Šesto veče Novembarskih dana kulture u lebanu bilo je reyervisano sa veče folklornog stvaralaštva. Gosti Lebana bili su članovi Nacionalnog ansambla Kosova i Metohije „Venac“ iz Gračanice. Program koji su izveli gosti sa Kosova, ali i domaćini iz Lebana naišao je na ovacije kod publike u sali Doma kulture „Radan“. Izvedene su igre sa Kosova, iz Pčinje, Ciganske igre iz Vojvodine, Šopske igre, kao i Jablaničke igre.
Ansambl „Venac“ tako nastavlja svoju misiju i svojim nastupima širom Srbije otvara vrata svakog mesta i prezentuje lepotu igre i pesme što publika i te kako zna da nagradi aplauzima. Ovaj nastup takođe potvrđuje izuzetno dobru saradnju sa kulturno umetničkim društvima iz čitave Srbije i tako pomaže da se folklorna umetnost, igra, pesma i običaji otrgnu od zaborava.
Ansambl narodnih igara i pesama Kosova i Metohije „Venac“ osnovan je 1964. godine u Prištini kao nacionalni profesionalni folklorni ansambl. Vlada Republike Srbije je osnivač Venca, a pod upravom Ministarstva kulture i informisanja. Od 1964. do 28. juna 1999. godine Ansambl Venac radio je u svojim prostorijama u Prištini kada zbog ratnih uslova biva proteran i primoran da privremeni smeštaj nađe u Centralnoj Srbiji u Nišu. Ni tadašnji nemili događaji nisu omeli igrače i muzičare ovog ansambla da širom Srbije prenose pesmu i igru Kosova i Metohije i prezentuju lepotu bogatog kulturnog nasleđa ovog podneblja i cele Srbije. Oktobra 2003. Ansambl Venac se kolektivno vraća na svoje ognjište, gde nastavlja sa radom u jako teškim uslovima u mestu Čaglavica u blizini Prištine do 2008. godine, a onda se seli u Gračanicu u Dom kulture gde se danas nalazi, gde će i ostati.
Delić atmosfere sa večerašnjeg koncerta pogledajte u našoj foto galeriji.

venac-001 venac-002 venac-003 venac-004 venac-005 venac-006 venac-007 venac-008 venac-009 venac-010 venac-011