Vesti

Vučić: Kompromis sa Albancima-životni interes za Srbiju i srpski narod

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je kompromis sa Albancima od životnog interesa za Srbiju i srpski narod.

Kompromis, a ne prepuštanje, istakao je Vučić, posle razgovora sa studentima Prištinskog univerziteta sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici.

On je rekao da je pozicija Srbije veoma teška:

„Srbija u političkoj areni teško izdržava borbu sa velikim silama. Mi se ne borimo protiv Prištine i njihovih političkih predstavnika. Ali se protiv nas bori Priština i zajedno s Prištinom i Vašington i London, svuda u svetu, na svakom mestu“, rekao je srpski predsednik.

Objasnio je da oni vrše direktne pritiske na zemlje da ne povlače priznanje kosovske nezavisnosti, i na zemlje koje to još nisu učinile – da je priznaju.

Naše, dodao je, nije da se durimo, niti da pokušavamo da dobijemo bitke koje ne možemo da dobijemo, ali, kaže, borićemo se mi još, političkim sredstvima, naravno.

Ukazao je da niz slučajeva povlačenja priznanja govori o tome da taj proces svakako nije jednostran, kao što ga predstavljaju.

Primetio je da se u razgovoru sa studentima sa KiM uverio da oni razumeju da moramo da pokušamo da postignemo kompromis sa Albancima, a da oni koji se tome protive ne shvataju da time gubimo svi mi, i Srbija i Srbi, jer nas teško da će biti više na Kosovu i Metohiji.

„Ti što se busaju u grudi jednom u tri godine odu na Gazimestan, a naš narod mora da živi na Kosovu, da ide svakodnevno između Kline i Istoka…“, rekao je Vučić.

Istakao je da državni vrh i on trpe pritiske jer im je to i posao, da vode državu, uprkos svemu, ali da se mora razumeti da je kompromise u vitalnom interesu i Srbije i srpskog naroda.

Predsednik Vučić je podsetio i da je na primeru samoproglašenja nezavisnsoti Kosova pogaženo međunarodno javno pravo i svi pravni principi kako bi Srbiji brutalnom silom bio oduzet deo teritorije.

Kako je rekao, velike sile koje su priznale tu nezavisnost i koje su u tom poslu učestvovale imaju problem, a to je da su Albanci imali svoju matičnu državu što je ogromna razlika, a time je utoliko veća greška Srbije zbog načina na koji je postavila svojevremeno pitanje kosovske nezavisnosti onako kako ga je podsetila pred Međunarodnim sudom pravde.

Vučić:Izvlačenje ušiju ne vredi,Srbija ima da se pita

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ukazao je danas da se Srbija ponovo pita, te da niko ne treba da misli da će bilo šta postići po pitanju Kosova i Metohije tako što će Srbiji „izvući uši“.

„Da bi neko mogao da uđe u UN, on mora da postigne sporazum sa Srbijom. Da bi taj sporazum bio postignut, mi moramo da dođemo do kompromisnog rešenja…Ja ne vidim kako bi to Priština mogla da uđe u UN bez sveobuhvatnog i ozbiljnog i teškog kompromisa, koji oni moraju da naprave sa Beogradom, da bi Beograd to omogućio. To da će nas naterati i izvući nam uši Amerikanci i Englezi, pa ćemo morati sve da uradimo – taj film nećete gledati“, rekao je predsednik na pres konferenciji.

Dodao je da je to sa izvlačenjem ušiju moglo nekome drugom:

„Današnjoj Srbiji niko neće da izvlači uši“, istakao je.

Vučić je na konferenciji za novinare rekao da se Srbija ponovo pita i da smo to želeli da postignemo.

Tehnički dijalog 26. februara,teme od ZSO, do diploma

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić potvrdio je danas da će 26. februara biti održani tehnički razgovori Beograda i Prištine, a da očekuje da će politički dijalog biti nastavljen krajem ovog ili tokom idućeg meseca.

„Tehnički dijalog, na kojem će Beograd predstavljati Marko Đurić, biće nastavljen 26. februara. Mislim da će se na stolu naći sve teme, od Zajednice srpskih opština do diploma“, rekao je on novinarima.

Kazao je da će krajem meseca ili idućeg biti nastavljen dijalog na kojem će učestvovati on i Hašim Tači.

„Što se Srbije tiče mi smo uvek spremni. Ja na ovim izborima ionako samo jednom nedeljno odem na jedan skup, a svih šest dana radim isključivo državni posao. To je moj posao i spreman sam da se odazovem evropskim posredinicima u svakom trenutku“, podvukao je on.

Ukazao je da dijalog Beograda i Prištine nije nastavljen 16. januara, kako je prvobitno bilo planirano, zbog ubistva Olivera Ivanovića.

S tim u vezi je rekao da čeka da vidi rezultate istrage, da će biti strpljiv i da će onda izaći sa tim šta misli o svim pričama kojih se naslušao i gledao, od svega što se zbivalo u Beogradu i Prištini, do svih čudnih stvari, kao što je, na primer, zašto nemamo satelitske snimke.

„Morao sam da zovem Oliverovu ženu da pitam je l“ bila magla tog dana, a ona je rekla da nije“, preneo je Vučić.

Poželeo je svu sreću organima u Prištini u pronalaženju ubica, dodajući da istraga i zaključci treba da budu oslonjeni na pravim dokazima, a ne na tome da je neko slikao mobilnim telefonom čaure, kako bi se navodili ljudi na to ko je ubica, a onda ih pustili.

„Onda shvatite da je to služilo za zamajavanje javnosti“, naglasio je Vučić.

 

Izvor:Tanjug/Kancelarija za KiM