Zaštitimo našu decu na internetu

Internet donosi i rizik!

Vreme koje provedemo na internetu provodimo tako što smo uglavnom ulogovani na neki nalog, gmail, facebook, tviter…. Ono što moramo znati jeste da se na tim nalozima i mrežama nalaze mnogi naši podaci: datuma rođenja, naša porodica i prijatelji, naša kretanja itd i da se svaka naša pretraga, aktivnost na internetu beleži i prati. Pre svega iz marketinških razloga. Prati se šta pretražujete na internetu, pa vam se na osnovu toga reklame za te proizvode ili usluge prikazuju na društvenim mrežma ili nalozima koje koristite, portale koje posećujete. Targetirani advertajzing se najbolje opisuje u novonastaloj izreci “ Kompanije koje se bave ciljanim plasiranjem oglasa znaju da je žena u drugom stanju čak i pre nego što to ona saopšti njenoj porodici.”

Realnost je da postoji toliko načina preko kojih možemo biti manipulisani ili povređeni od online interakcija. Da zaštitimo našu decu na Internetu jedna je od najvažnijih stvari koje moramo da učinimo kao roditelji! Internet je drastično promenio način na koji naša deca komuniciraju sa svetom.

Kako možete naučiti svoju decu da bezbedno koriste internet? To je pitanje o kome je puno razmišljala Shelagh McManus, zastupnik odseka za bezbednost na mreži Norton kompanije Simantec. Pa kako bi neko kome je bezbednost na interentu profesija savetovao svoje dete?

McManus misli da je jedna od ključnih stvari, započeti proces diskusije o bezbednosti na mreži sa svojom decom u ranom dobu, kada počinju da rade sve što uključuje Internet.

– Savet koji sam davala svojoj porodici i prijateljima glasi ukratko:“ Ako to ne biste učinili licem u lice – nemojte to raditi ni na mreži! Na primer, da li biste otišli ​​do potpunog stranca i započeli razgovor? Da li biste bili uvredljivi prema prijateljima ili strancima u pubu ili baru? Samo zato što se osećate zaštićenim očiglednom razdaljinom koju ekran daje između vas i osobe s kojom razgovarate, morate zapamtiti da je online i dalje stvarni svet. U svakom trenutku tinejdžeri trebaju da se sete da je sve što rade preko interneta zauvek zarobljeno na mreži i da se može vratiti da ih proganja. Mnogi poslodavci i univerzitetske kancelarije za prijem gledaju na profile društvenih medija prilikom istraživanja kandidata. Dakle, internet je fantastično mesto, ali morate biti pažljivi šta radite i kažete kada ste tamo. Nemojte govoriti o stvarima o kojima ne biste razgovarali sa svojom porodicom. Razmislite o tome šta radite i kažete, jer možda ćete se jednom kajati što je vaša aktivnost na interentu nekoga povredila ili vam se vrati kao bumerang! –  zaključuje McManus.

Nemojte pogrešno shvatiti, Internet ima mnoge prednosti, toliko velikih stvari koje nudi, daju našoj deci pristup dubinskim znanjima, alatima za izražavanje svoje kreativnosti i pristupa ljudima širom svijeta. Međutim, osim što nudi fascinantne, nove načine za povezivanje sa svetom, Internet takođe donosi rizik!

Danas imamo toliko načina da pristupimo internetu, uključujući mobilne telefone, konzole za igru, muzičke plejere i tablet uređaje, pa čak i televizore. Čovečanstvo ima pristup bez presedana informacijama i računarskim mogućnostima. Nažalost, elektronska pošta, društvene mreže, sobe za ćaskanje u online svetu mogu biti štetne i mogu postati opasne kada su uključeni onlajn predatori. Roditelji, okruženje, čitava zajednica moraju biti oprezni i moraju razumeti opasnosti i načine kako se zaštiti od njih.

Microsoftova istraživanja pokazuju da onlajn predatori stupaju u kontakt sa decom u skoro svakom mestu na interetu, uključujući društvene mreže, blogove, instant poruke, e-poštu i sobe za ćaskanje.

Po statistikama internet predatori su uglavnom muškarci. U preko 95 % slučajeva.  Ne postoji određeni tip predatora. Oni mogu imati od 18 do 80 godina, i biti različitih obrazovnih i ekonomskih statusa. Ponašalje im je slično tj, način na koji se vrbuju deca: uspostavljanje poverenja, pokušaj izolacije deteta od okoline i zloupotreba deteta.

Sami roditelji nisu svesni težine opasnosti. Istraživanja Unicefa i Ipsosa iz prošle godine pokazuje da su roditelji svesni da postoje rizici ali da ne znaju kako i na koji način da zaštite decu. Osam od deset 18-godišnjaka veruje da su mladi ljudi u opasnosti da budu seksualno zlostavljani ili iskorišćeni na internetu, a njih više od 50 odsto smatra da njihovi prijatelji učestvuju u rizičnom ponašanju kada koriste internet.

Potrebno je raditi na prevenciji – slažu se stručnjaci, sa akcentima na upoznavanju javnosti sa postojanjem rizika, kao i na mehanizme zaštite.

 

Realizaciju projekta finansijski je podržala Opštinska uprava opštine Medveđa. 

Ajo që duhet të dimë është se në këto llogari  ka shumë të dhëna rreth nesh: data e lindjes, familja dhe miqtë, lëvizjet tona etj., Dhe se çdo kërkim, aktivitet në internet regjistrohet dhe përcillet. Para së gjithash, për arsye të marketingut. Ndiqet  ajo që po shfletoni në internet dhe bazuar në atë shpallje për ato produkte ose shërbime shfaqen në rrjetin social ose në llogaritë që përdorni, në portalet  që vizitoni. Reklama në shënjestër përshkruhet më së miri në romanin duke thënë „Kompanitë që synojnë vendosjen e reklamave e dinë se një grua është në gjendje të dytë, madje para se ajo të tregojë familjen e saj“.

Realiteti është se ka kaq shumë mënyra nëpërmjet të cilave mund të manipulohemi  ose të lëndohemi  në internet. Për të mbrojtur fëmijët tanë në internet është një nga gjërat më të rëndësishme që duhet të bëjmë si prindër! Interneti në mënyrë drastike ka ndryshuar mënyrën se si komunikojnë fëmijët tanë me botën.

Si mund t’i mësoni fëmijët tuaj të përdorin internetin në mënyrë të sigurt? Kjo është një pyetje që Shelagh McManus, një avokat për rrjetin Norton të kompanis Simantec, po mendonte shumë.Pra, dikush që ka profesion  sigurin në internet si do e këshillonte fëmin e vet ?

McManus mendon se  një nga gjërat kyçe është  të filloj  një proces të diskutimit të sigurisë në internet me fëmijët tuaj në një moshë të hershme kur fillojn të punojn gjithcka që kyq interneti.

  • Këshilla që ua kam dhënë familjes dhe miqve të mi është: „Nëse nuk e keni bërë atë ballë për ballë, mos e bëni as ne rrjet! Për shembull, a do të shkoni te një i panjohur dhe të filloni  një bisedë? A do të ishit fyese ndaj miqve apo të huajve në një pijetore apo bar? Vetëm për shkak se ndiheni të mbrojtur nga distanca e qartë që shfaqet në ekran mes jush dhe personit me të cilin po flisni, duhet të mbani mend se në internet është ende bota e vërtetë. Në çdo kohë, adoleshentët duhet të kujtojnë se çdo gjë që ata bëjnë në internet është mbetur gjithmonë në internet dhe se ata mund të kthehen që ti ngacmojn ata. Shumë punëdhënës dhe zyra të pranimit në universitet shikojnë profilet e mediave sociale kur hulumtojnë kandidatët. Pra, interneti është një vend fantastik, por duhet të jeni të kujdesshëm në atë qka po bëni dhe thoni kur jeni aty. Mos flisni për gjëra që nuk do të flisni me familjen tuaj. Mendoni për atë që po bëni dhe thoni, sepse ndoshta ndonjëher do të pendoheni për atë  aktivitet tuaj që ka lënduar dikën  ose do të kthehet tek ju si një bumerang! – përfundon McManus.
  • Mos keqkuptoni, Interneti ka shumë përparësi, kaq shumë gjëra të mëdha që ofron, u japin fëmijëve tanë qasje në njohuri të thella, mjete për të shprehur kreativitetin e tyre dhe aksesin tek njerëzit anembanë botës. Megjithatë, përveç ofrimit të mënyrave magjepsëse dhe të reja për t’u lidhur me botën, Interneti gjithashtu sjell një rrezik!

Sot kemi shumë mënyra për të hyrë në internet, duke përfshirë telefonat mobil, lojëra konsolë, player muzikorë dhe tableta, madje edhe televizorët. Njerëzimi ka qasje në informacione të papara dhe aftësi informatike. Për fat të keq, posta elektronike, rrjete sociale , chat dhoma në botën online mund të jenë të dëmshme dhe mund të bëhen të rrezikshme kur predatorët online janë të përfshirë. Prindërit, mjedisi, i gjithë komuniteti duhet të jenë të kujdesshëm dhe të kuptojnë rreziqet dhe mënyrat për të u mbrojtur nga ato.

Hulumtimet e Microsoft tregojnë se predatorët online  lidhen në kontakt  me fëmijët në pothuajse çdo vend të interesit, duke përfshirë rrjetet sociale, bloget, mesazhet e çastit, emailet dhe dhomat e bisedave.

Sipas statistikave, predatorët e internetit janë kryesisht meshkuj. Në mbi 95% të rasteve. Nuk ka tip të veçantë predator. Ata mund të jenë midis 18 dhe 80 vjeç dhe kanë status të ndryshëm arsimor dhe ekonomik. Sjellja e tyre është e ngjashme, pra, mënyra se si rekrutohen fëmijët: besimi, një përpjekje për të izoluar fëmijën nga mjedisi dhe abuzimi i fëmijës.

Prindërit vetë nuk janë të vetëdijshëm për ashpërsinë e rrezikut. Hulumtimet nga UNICEF dhe Ipsos vitin e kaluar tregojnë se prindërit janë të vetëdijshëm se ka rreziqe, por se ata nuk dinë si dhe si të mbrojnë fëmijët. Tetë nga dhjetë 18-vjeçarët besojnë se të rinjtë janë në rrezik të abuzimit ose shfrytëzimit seksual në internet, dhe më shumë se 50 për qind besojnë se miqtë e tyre janë të përfshirë në sjellje të rrezikshme kur përdorin internetin.

Është e nevojshme të punohet në parandalimin – ekspertët pajtohen me theksin për të njohur publikun me ekzistencën e rreziqeve, si dhe mekanizmat e mbrojtjes.