Jug Srbije Lebane Medveđa Vesti

Neraskidive veze dijaspore i matice

Kako bi učvrstili veze sa maticom, Srbi u Valdanju su 2011.godine osnovali Srpsku kulturnu zajednicu „Sveti Sava“, koja okuplja Srbe sa juga Srbije. Opštini Medveđa upućen je poziv Srpske kulturne zajednice „Sveti Sava“ iz Valdanja, za učešće na IV Međunarodnom saboru Srba – „Sačuvati od zaborava“. Opštinu Medveđa je na manifestaciji predstavilo folklorno udruženje „Vez“ iz Medveđe, dok je opštinu Lebane predstavilo KUD „Jablaničko kolo“ iz Lebana.
Manifestacija se održala 21. oktobra u Italiji u gradu Valdanjo, koji se nalazi u regiji Veneto, gde žive, i na privremenom radu se nalaze nekoliko desetina hiljada Srba, uglavnom iz opština Medveđa i Lebane. Finansijsku podršku manifestaciji dalo je Ministarstvo Dijaspore Srbije i SKZ „Sveti Sava“.

   

Prvog dana organizovana je grupna poseta gostiju iz Medveđe i Lebana, Veneciji „gradu mostova„ i trgu Sv. Marka.
Predsednik opštine Medveđa, dr Nebojša Arsić, je na prijemu kod gradonačelnika Valdanja, Đuzepe Đankarla Aćepi, razgovarao o produbljivanju saradnje između italijanskog i srpskog naroda.

 

 

„Dijaspora je neraskidivi deo srpskog bića, a Srpska zajednica „Sveti Sava“ predstavlja vezu Jablaničkog okruga i regiona Veneto na severu Italije, i ta veza mora biti još jača i dublja. Našim ljudima, koji su ovde na privremenom radu, mnogo znače ovi susreti jer na ovaj način Srbija pokazuje da ne zaboravlja svoje sunarodnike koji zajedno čine našu neraskidivu celinu.“ naglasio je Arsić.
Prema rečima predsednika opštine Valdanjo, sa srpskom zajednicom do sada nisu imali nikakvih problema, a saradnja će biti još bolja jer postoje realne osnove i potencijali da se odnosi unaprede, rekao je Đuzepe Đankarlo, koji je zajedno sa predsednikom opštine Medveđe otvorio biciklističku stazu u tom mestu.

 

 

   

 

Nakon završene četvrte manifestacije “Sačuvati od zaborava“ svi su bili puni lepih utisaka. Predsednik SKZ „Sveti Sava“, Miodrag Janković se u ime cele dijaspore, zahvalio gostima na odazivu i učešću, a zatim je predsednicima opština Medveđa i Lebana uručio povelje za učešće na manifestaciji.
„Moramo da znamo gde smo, da čuvamo naše korene i naša stabla, jer bez toga neće biti ni cveta ni ploda. Iz tog razloga moramo da imamo čvrstu vezu sa našom maticom.“ naglasio je Miodrag Janković.