Leskovac Vesti

Novi aparati u Domu zdravlja u Leskovcu

U službi laboratorijske dijagnostike Doma zdravlja u Leskovcu stigli su novi aparati čija je vrednost 90.000 evra.

Leskovac – Prva donacija je biohemijski analizator Olimpus AU 680 koji je jedan od najsavremenijih aparata ovog tipa i namenjen je određivanju biohemijskih parametara u krvi, njegova vrednost je oko 70.000 evra. Zahvaljujući njemu laboratorija će moći da radi 680 analiza za jedan sat, uz minimalnu potrošnju reagenasa. Ovaj aparat je domirala firma Makler iz Beograda.
Drugu donaciju čine dva analizatora za određivanje vrednosti sedimentacija koji su značajni jer prve rezultate izbacuju već pet minuta nakon uključivanja, obrađuju 180 uzoraka za jedan sat i nisu potrebni reagensi za njihov rad. Jedan ovakav aparat će biti u Domu zdravlja, dok će drugi biti u laboratoriji dečjeg dispanzera. Velika prednost je i ta što oni mere vrednosti iz uzorka za krvnu sliku pa se uzima manje krvi pacijentima. Ovi aparati su donacija firme Promedija iz Kikinde.

Donacija DZ Leskovac 003 Donacija DZ Leskovac 002

Ovu službu danas je obišao gradonačelnik Leksovca dr Goran Cvetanović. „Velika vrednost ovih analizatora ogleda se i u tome što su to aparati za kapilarno uzimanje krvi, što znači da pacijentima krv neće morati da se uzima iz vene, već samo iz prsta, jer je za analizu potrebna znatno manja količina krvi“. Cvetanović je dodao i da mu je veoma drago što privrednici imaju razvijenu svest o društveno odgovornom ponašanju i što kontinuirano pomažu oblast zdravstva, u kojoj uvek ima prostora za nova ulaganja.

Donacija DZ Leskovac 001

U protekle tri godine vrednost ulaganja u leskovački Dom zdravlja, uzimajući u obzir izdvajanja grada Leskovca, Fonda za zdravstveno osiguranje, ali i privatne donacije, iznosi 800 000 evra.
„Jedino nam ostaje nabavka analizatora urina čime bismo kompletno zaokružili opremu na Službi laboratorije“ rekao je Zaharije Zaharijev, načelnik službe.
Direktor ove zdravstevene ustanove Slaviša Božić naveo je da je ovo nije prva donacija privatnih firmi ovoj ustanovi. „Kompanija Superlab pre dve godine istoj ovoj službi poklonila je dva savremena aparata za hematološke analize. Kompanija Jura je Domu zdravlja donirala kolor dopler aparat, dok smo uz donaciju Vlade Švajcarske i učešće grada nakon nekoliko decenija nabavili i novi rendgen aparat“  istakao je Božić.